Турска тражила попуст на руски гас од Гаспрома

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Турска се снажно залаже за попуст на руски гас и затражила је од Гаспрома начин да одложи плаћање. Ово је 25. октобра изјавио републички министар финансија и трезора Нуреддин Небати.

Према његовим речима, Анкара купује велике количине гаса од Москве и очекује “добре вести” како по питању попуста, тако и о проблему плаћања, пише Фајненшел тајмс .

Потпредседник руске владе Александар Новак је 15. септембра рекао да је Русија спремна да Турској обезбеди више руског гаса ако та земља жели да повећа испоруке. У овом тренутку Гаспром снабдева републику са око 26 милијарди кубних метара. м гаса годишње.

У септембру је Блумберг известио о разговору између турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и руског председника Владимира Путина о ценама гаса. Турски лидер је затражио од Москве попуст на плаво гориво . Истовремено, Ердоган је нагласио да његова земља нема проблема са испоруком гаса из Русије, јер Турска није увела санкције Руској Федерацији. Неколико дана касније, турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез најавио је да ће у блиској будућности на снагу ступити споразум о плаћању 25 одсто руског гаса у рубљама.

Касније, 12. октобра, на Руској енергетској недељи, Путин је најавио могућност стварања турског енергетског чворишта за снабдевање горивом на европска тржишта. Према речима шефа државе, овај пројекат може да постане алтернатива гасоводима система Северни ток који су саботирани крајем септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Касније, на самиту у Астани, Путин и Ердоган су детаљније разговарали о овом пројекту. Турски председник је 14. октобра најавио да ће Анкара предузети све мере да обезбеди безбедност гасног чворишта. Шеф Гаспрома Алексеј Милер потврдио је да ће захваљујући новом турском чворишту бити могуће преусмерити све количине гаса које су пале услед терористичких напада на Северни ток.

Прочитајте још:  Родно неутралне продавнице за децу отварају се у САД 1. јануара

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *