Русија поднела званичну жалбу против САД и Кијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини

0

Русија је поднела званичну жалбу против САД и Кијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини, наводи се у писму које је стални представник Русије у УН Василиј Небензја упутио генералном секретару УН и председнику Савета безбедности.

“У складу са чланом шест Конвенције о биолошком оружју, Русија упућује Савету безбедности званичну жалбу која укључује све могуће доказе који потврђују њену оправданост и поново тражи да се 27. октобра 2022. године одржи седница СБ УН како би се размотрио приложени нацрт резолуције”, наводи се у писму у који је Спутњик имао увид.

Нацрт резолуције који подноси Русија има за циљ формирање комисије за истрагу оптужби против САД и Украјине које се тичу њиховог поштовања обавеза у оквиру Конвенције о биолошком оружју у контексту активности биолошких лабораторија на територији Украјине.

Небензја тражи да се сви чланови СБ одмах обавесте о тој иницијативи.

Москва очекује да ће комисија моћи да разјасни у којој мери Вашингтон и Кијев испуњавају своје обавезе према Конвенцији о биолошком оружју у вези војно-биолошких активности САД на територији Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, се захтева да се СБ поднесе извештај са препорукама до 30. новембра 2022. године и да се земље потписнице Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења залиха бактеиролошког и токсичног оружја информишу о резултатима истраге на конференцији која ће се одржати од 28. новембра до 16. децембра у Женеви.

Члан шест Конвенције о биолошком оружју гласи да “свака држава потписница Конвенције, која констатује да нека друга држава потписница крши обавезе који проистичу из одредби Конвенције, може поднети жалбу СБ УН”.

Прочитајте још:  Како су Срби стекли државност захваљујући Русији?

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *