Тонино Пицула: Наставак преговора са Србијом само ако уведе санкције Русији

0

Хрватски европарламентарац Тонино Пицула оценио је у Загребу да даљи преговори са Србијом не би требало да се наставе уколико се та земља не усклади с европском спољном политиком и не уведе санкције Русији.

„Вучић ће морати да реши проблем, где Србија заправо припада. Не би требало да окрене леђа западу, него да му се прикључи“, рекао је Пицула, известилац Европског парламента за препоруке за нову стратегију проширења Европске уније.

Он је то казао на панелу у организацији Канцеларије ЕУ о утицају геополитичке ситуације на политику проширења, новој стратегији и променама које у приступном процесу предлаже ЕП, пренела је агенција Хина.

„Ми бисмо хтели да се даљи преговори са Србијом могу наставити само ако се та земља усклади с европском спољном политиком и уведе санкције Руској Федерацији“, нагласио је Пицула, који је представио нову стратегију која би у ЕП требало да буде усвојена у новембру.

Прочитајте још:  Руска ракета пада на Дњепропетровск (видео)
Бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић рекла је да мисли да ће Србија на крају завршити међу земљама ЕУ. Она је, међутим, додала да је питање колико ће то трајати и колико ће се у међувремену проблема и потенцијалних безбедносних опасности из такве данашње политике створити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче БиХ, Пусић је оценила да садашњи политички лидери у тој земљи имају „смртни страх“ од ЕУ, јер би с обзиром на корупцију, уласком у ЕУ завршили у затвору.

„Зато су против ЕУ. С политичким лидерима Човићем, Изетбеговићем и Додиком, БиХ према ЕУ никад неће напредовати“, оценила је бивша хрватска шефица дипломатије.

Хрватски европарламентарац Томислав Сокол (ХДЗ) је оценио да је Србија извор нестабилности у овом делу Европе, испремрежена руском тајном службом.

Он је казао да Србија има експанзионистичку политику која се највише види у Црној Гори, као и да председник Србије „седи на две столице“ и с „фигом у џепу“ гледа на ЕУ.

Прочитајте још:  Још један циркус у Кијеву: Денису Пушилину суде "у одсуству"
Гoворећи о БиХ, Сокол је оценио да су Хрвати у тој земљи једини који стварно желе да уђу у ЕУ.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *