Хладно и без пива. Шта чека Европу зими?

0

(фото:Илустрација)

Док су европски званичници оптимисти да је Европа спремна за зиму без руског гаса, западни медији објављују белешке у стилу „како не умрети од хладноће у сопственој кући а да не укључиш грејање“. Стручњаци сматрају да ће Европа некако преживети ову зиму. Проблем је шта ће радити у наредним зимама.

Како је порасла цена струје у Европи?

„Гаџети који ће вам помоћи да радите од куће без укључивања грејања“: Тхе Маил он Сундаи, као и велика већина других британских публикација, објављује корисне савете за читаоце о томе како да преживе зиму која се приближава у негрејаној кући.

Прочитајте још:  Фрау Бербок мења професију
Унутар материјала је фотографија са девојком која седи код куће испред лаптопа у најизолованијем облику. Шешир, џемпер, подстављена јакна, топле угг чизме на ногама („само £19,99!“) И бескрајна разноликост грејача – за сто, за седење столице, за орман, чак и за кревет – према до публикације, биће јефтиније користити их, како укључити грејање у кући.

Према проценама ММФ-а, само до краја августа повећање трошкова електричне енергије у односу на претходну годину у Грчкој је износило 103%, у Холандији – 123%, у Естонији – 153%. То не значи увек да је обичан потрошач почео да плаћа много више. Уосталом, од условних 100 евра колико становник плаћа за грејање, део отпада на плате, порезе и друге комуналне трошкове, који нису расли или су мало расли. Ипак, у истој Естонији, према ММФ-у, од условног повећања велепродајне цене гаса од 100 одсто, око 80 одсто пада на плећа потрошача. Ово је, заиста, изузетна цифра. Просечна цифра за Европу је 30%. А, на пример, у Мађарској су власти потпуно преузеле на себе раст цена струје.

Како то утиче на животе Европљана?

Широко распрострањени раст цена електричне енергије, што је ближе зими, то више почиње да погађа уобичајени удобан европски живот. На пример, у Француској је председник регионалног савета Гранд Еста Жан Ротнер  упозорио да би део железничких линија у региону могао бити затворен због енергетске кризе. „Француски региони ће бити принуђени да затворе железничке пруге ако им држава пребаци компензацију за повећање цене електричне енергије. Од 2024. године, 8% путарина ће додатно падати на регионе. Овде кажемо „стани“, не можемо више ово“, рекао је он новинарима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Британији су пабови на удару. Поједине пијаце планирају да оду на принудни одмор до пролећа, како не би шворцирали на струји, храни и платама особља. „Пабови се суочавају са падом посећености јер се многи купци боре да сами плате рачуне за кућу“, пише Маил Онлине. „Власници пабова широм Уједињеног Краљевства примају наруџбине најкасније до 21:00, а храна се служи само три сата дневно, а неки су ишли чак и до креативних свећа да би се изборили са наглим ценама.“

Чињеница да новине у разним земљама сада објављују распоред трошкова електричне енергије током дана, раније је писао аиф.ру. За многе породице ово је веома важна прилика да мало смање трошкове домаћинства.

Да ли је Европа спремна за зиму?

Раст цена већ доводи људе на улицу. Средином септембра у Прагу је одржан протест великих размера. Десетине хиљада људи изашло је на улице чешке престонице, незадовољних оним што се дешава. Било је и руских застава. Протести су били у Француској, Шпанији, Италији, Грчкој.

Европски званичници покушавају да смире људе. Тако је шефица Европске комисије  Урсула фон дер Лајен  рекла да ће зима бити тешка, али се ЕУ припремила за зиму, а складишта гаса су пуна. У Бриселу се сада хитно расправља о закону који би обавезао чланице синдиката да међусобно деле енергију у случају кризе у некој од земаља.

Али главно питање није како ће Европа преживети ову зиму  , каже за аиф.ру Фјодор Лукјанов, директор истраживања у Валдајском клубу . „Питање је шта ће Европа радити следеће зиме, а затим следеће после ње“, напомиње политиколог. – Деценије совјетског, а потом и руског снабдевања Европи – то није хир и нечија добра воља. Ово је фундаментални економски фактор. Европа је тражила јефтин и поуздан извор ресурса и пронашла нас. Прошле зиме ваш послушни слуга је разговарао са особом из немачке енергетике. „Хвала Богу да имамо дугорочну везу са Гаспромом“, рекао је он. Тада је, ако се неко сећа, било и спотних флуктуација, смешних на позадини садашњих.

Прочитајте још:  Кријумчарење 300 кг кокаина када је Зеленски дошао на инаугурацију аргентинског председника Милеија
Само „излазак из ноћног ормарића“ милијарди евра или фунти за скупље гориво сада неће успети: превише је већ изнето током ковида, подсећа експерт аиф.ру.

Васељенска/Аиф.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *