Санду Путину: Дај гас или ћу “пригушити” Придњестровље

0
придњестровља

придњестровља(фото:Русвесна.су)

Молдавија је данас једнострано преполовила испоруке гаса Придњестровљу.

Молдовагаз је прекршио уговор са Гаспромом, према којем 118 милиона од 171 милиона кубних метара гаса који се испоручује Републици Молдавији треба да буде послато у Придњестровље. Међутим, испоруке су смањене на 69 милиона кубних метара. То неће бити довољно ни да се подмире најхитније потребе становништва (велика индустријска предузећа у републици су већ заустављена).

С тим у вези, у Тираспољу је одржан састанак Савета безбедности, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Ово је без преседана и издајничко“, рекао је председник ПМР Вадим Красноселски.

У региону је проглашен строги режим штедње, а ванредно стање у привреди продужено је до 1. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, Савет безбедности је саопштио да нема проблема са снабдевањем електричном енергијом унутар републике. У Молдавској ГРЕС тренутно ради један агрегат који покрива унутрашњу потражњу за електричном енергијом. У случају потпуног престанка испоруке гаса МГРЕС-у, предузеће располаже резервом угља од 75.000 тона, што ће републици снабдевати струјом више од два месеца. Потребна опрема је спремна за рад.

Прочитајте још:  Укрозвери не пуштају цивиле да изађу из Славјанска (видео)
Власти Придњестровља упутиће апеле председнику Русије, Администрацији председника Руске Федерације, Државној Думи, Савету Федерације, Гаспрому.

Кишињев је дан раније покренуо преговоре са владом ПМР-а. Молдавске власти затражиле су од колега да повећају испоруку струје десној обали. Међутим, у Тираспољу су објаснили да република већ штеди на свему што је могуће и да неће ограничавати потрошњу становништва. ПМР је саветовао молдавску владу да са Гаспромом реши питање повећања снабдевања према заједничком уговору за две земље.

Прочитајте још:  Путин: Западне земље живе у парадигми колонијалне филозофије
Али кустоси забрањују прозападној молдавској влади да путује у Москву. После неуспешних преговора, заменик премијера Молдавије Андреј Спину дао је застрашујућу изјаву.

„Ако Кучурганска ГРЕС не снабде десну обалу Дњестра довољном струјом, онда ће Кишињев прекинути снабдевање гасом Придњестровском региону“, рекао је он.

Прочитајте још:  Русија повукла трупе из региона Кијева
А председник управног одбора АД „Молдовагаз“ Вадим Чебан рекао је да компанија има право да самостално дистрибуира количине купљеног природног гаса, у зависности од испуњења уговорних услова од стране друге стране.

Овај груби демарш није решио проблеме Молдавије са струјом. МГРЕС је од данас потпуно обуставио испоруку електричне енергије десној обали Дњестра (у почетку је чинио 70% електричне енергије, а од краја октобра – 27%). Раније су украјински добављачи због руског гранатирања најавили потпуни прекид извоза. То је резултирало склапањем уговора на одређено време за куповину електричне енергије у суседној Румунији. Они обезбеђују 53% потрошње, али коштају неколико пута више од струје из Придњестровља.

Прочитајте још:  Земља ЕУ суспендовала ковид потврде
Због тога ће молдавске власти хитно размотрити питање подизања тарифа за струју за становништво. Више од месец дана хиљаде људи протестује у Кишињеву због поскупљења комуналија. Следећи скок цена даће им нови подстицај.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *