Претварање Јапана у дигитални Алкатраз

0

(Фото: Shutterstock)

У многим земљама постоји приметан и снажан притисак ка дигитализацији и пребацивању кључних осетљивих личних и финансијских података грађана из „аналогних“ у централизоване базе података које контролише влада (и којима више агенција лако приступа).

Колико је овај задатак важан за оне који су на власти донекле говори чињеница да они све више уклањају пропусте или прете, гурајуćи невољно становништво у жељеном правцу.

У Јапану, онима који нису сигурни да ли желе да се пријаве за дигиталне личне карте – а извештаји кажу да их је много – кажу да ризикују да изгубе своје јавно здравствено осигурање, пише АП.

Јапанска шема налик броју социјалног осигурања покренута је још 2016. године. Зове се Мој број и састоји се од 12 цифара које се дају свим становницима. Али Мој број је био далеко од великог успеха јер многи Јапанци избегавају да га користе, плашеćи се да би њихови лични подаци и право на приватност могли бити угрожени.

Чини се да је јапанско друштво довољно технолошки паметно да разуме основне ризике и штете неких врста технологија, што значи да ова иначе високотехнолошка земља до данас радије послује лично, користи готовину, печате и папирна документа у административним пословима – другим речима, у свим оним областима које су заиста важне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос чињеници да шема Мој број није наишла на широко усвајање, јапанске власти сада очигледно удвостручују напоре: желе свима да издају картице Мој број са микрочиповима, а те картице ćе такође служити као идентификациона карта са фотографијом јер ćе садржати фотографије њихових носиоца. Неке од информација и услуга са којима су картице повезане су возачке дозволе и јавно здравствено осигурање.

Прочитајте још:  Бела кућа исправља Бајденову изјаву да је „вољан да употреби силу у одбрани Тајвана“: Председник је мислио на снабдевање оружјем за самоодбрану острва

Овде се заплет заоштрава јер тренутне здравствене књижице не захтевају фотографије – али оне ćе бити повучене до краја 2024. године, што значи да становници који се не пријаве за картице Мој број ризикују да изгубе здравствено осигурање.

Тренутно кружи онлајн петиција, која је за неколико дана прикупила преко 100.000 потписа, позивајуćи на наставак коришćења постојеćег облика здравствених књижица.

„Да је ово долазило од руководства у кога имамо поверење и да је економија напредовала, можда бисмо размислили о томе, али не сада“, рекао је за АП Саеко Фујимори, који ради у музичкој индустрији.

И извештај има мрачних призвука.

„Можда ćе морати да се деси нешто драстично да људи прихвате такве промене, баш као што је Јапану био потребан разарајуćи пораз у Другом светском рату да се трансформише у економску моćну државу, рекао је Хиденори Ватанаве, професор на Универзитету у Токију“, пише АП.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *