Град Крагујевац постаје власник „Застава оружја”

0
закони

(Фото: GettyImages, Joe Raedle / Staff)

„Застава оружје”, најважнија фабрика српске наменске производње, неће морати да измири обавезе према граду Крагујевцу, пошто је локална самоуправа донела одлуку да овом предузећу отпише дуг у износу од 2,6 милијарди динара. Према предлогу одлуке која ће бити усвојена на сутрашњој седници градске скупштине, дугогодишњи дуг ће бити претворен у основни капитал „Застава оружја”, чиме ће град Крагујевац постати један од власника предузећа које чини окосницу наше војне индустрије. Одлука о конверзији дуга у капитал предузећа заснована је на закључку Владе Србије из августа ове године.

Потраживања града Крагујевца у износу од 2,6 милијарди динара односе се на неостварене приходе локалне самоуправе по основу пореза на имовину и зараде запослених које „Застава оружје” није уплатила до 31. децембра 2016. године.

Са обавезама од око 10 милијарди динара, „Застава оружје” је један од највећих пореских дужника у Србији. Фабрика, међутим, дугује и по другим основама, а највећи повериоци су крагујевачка „Енергетика”, градска топлана која је у државном власништву, затим Фонд за развој Републике Србије и Фонд пензијско-инвалидског осигурања. Пословање „Застава оружја” оптерећују и нека ненаплаћена потраживања. Због финансијских проблема предузеће није било у могућности да редовно измирује доприносе према запосленима, због чега су поједини радници пред одлазак у пензију поднели тужбе против послодавца.

Са неизмиреним пореским обавезама и различитим дуговањима суочене су и остале војне фабрике у Србији, због чега је влада, јула ове године, донела закључак по коме и државна потраживања треба претворити у основни капитал предузећа.

Бране Карталовић / Политика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

Прочитајте још:  "Застава оружје" на тржиште САД извезла оружја у вредности 225 милиона долара

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *