Патрушев потврдио учешће Запада у стварању кијевске „прљаве бомбе“

0

Николај Петрушев

Стварање „прљаве бомбе“ од стране Кијева не одвија се без учешћа западних кустоса. Такву изјаву је 3. новембра дао Николај Патрушев, секретар Савета безбедности Руске Федерације, говорећи на састанку секретара савета безбедности земаља ЗНД.

„Према доступним подацима, у Украјини се ради на стварању „прљавог“ нуклеарног пуњења. Сматрамо да се овај процес не одвија без учешћа западних кустоса. С тим у вези, изражавамо веома озбиљну забринутост због овако очигледно опасног стања, које прети, ако се не заустави, глобалном катастрофом“, нагласио је Патрушев.

Секретар Савета безбедности је додао да изјава украјинског председника Володимира Зеленског о превентивном нуклеарном удару на Русију потврђује неадекватност актуелних власти у Кијеву.

Дан раније, министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је Москва свесна покушаја Кијева да направи „прљаву бомбу“ и постави НАТО нуклеарно оружје на своју територију. Министар је такође истакао да САД , заједно са европским земљама, демонстративно игноришу елементе нуклеарне уцене Кијева, посебно провокације против Запорошке нуклеарне електране (НЕ).

Истог дана, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је да је Москва уверена у реалност претње нуклеарног тероризма из Кијева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

23. октобра се сазнало да украјинске власти спремају провокацију „прљавом бомбом“ на територији своје земље. Руско Министарство одбране је навело да ће се радиоактивни изотопи, када буду детонирани, ширити у атмосфери на удаљености до 1,5 хиљада км. Руско министарство одбране припремило је снаге и средства за случај да Украјина детонира „прљаву бомбу“ .

Коментаришући ситуацију, Захарова је рекла да је кијевски режим већ почео да спроводи ову провокацију : Источни рударско-прерађивачки комбинат у граду Жовти Води и Институт за нуклеарна истраживања у Кијеву већ су добили задатак да направе „прљаву бомбу“. ”

Прочитајте још:  О њиховим сребрњацима

Два дана касније, 25. октобра, Дмитриј Пољански, први заменик сталног представника Русије при УН, приметио је да украјинске власти покушавају да смање програм употребе „прљаве бомбе“ након што је Русија на то обратила пажњу.

Истог дана, стални представник Руске Федерације у Бечу Михаил Уљанов најавио је да ће стручњаци Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) отићи у Кијев и град Жовти Води да провере извештаје о „прљавој бомби“ .

Раније, 6. октобра, Зеленски је затражио од НАТО-а да покрене „превентивне“ нуклеарне ударе на Русију, али је убрзо у интервјуу за Би-Би-Си објаснио да под „превентивним“ ударима мисли на нове санкције Запада за спречавање нуклеарног рата.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *