Попуцали зидови на згради Скупштине Војводине

0

(фото:021.рс)

Грађевинска инспекција забранила је коришћење дела зграде Скупштине Војводине због пуцања зидова и других оштећења, док се не процени стање конструкције, сазнаје 021.рс.

Ова оштећења зграде војвођанског парламента су установљена док се поред зида поџемна гаража.

У грађевинској инспекцији за 021.рс кажу да су у питању мања оштећења и да ће након израде Елабората о процени стања конструкције, Град без одлагања наложити извођачу радова да обави све потребне радове и доведе објекат у првобитно стање.

Извођачи радова поручују за 021.рс да оштећења услег слегања објекта нису изненађење и да су била предвиђена пројектом, који предвиђа и санацију.

У инспекцији наводе да им је оштећења пријавила покрајинска администрација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Након пријаве Управе за заједничке послове покрајинских органа да је унутар објекта Скупштине дошло до мањих оштећења, Град је одмах на лице места послао грађевинског инспектора. Из предострожности, поступајући инспектор је донео Решење о забрани коришћења дела објекта у којима су уочена мања оштећења, а до израде Елабората о процени стања конструкције”, наводи се у допису послатом 021.рс из Градске куће у вези са оштећењима насталим на објекту Скупштине, а током извођења радова на изградњи поџемне гараже.

Од запослених у згради Скупштине може се чути и да су оштећења зидова виђења и у подруму, приземљу, као и на спратовима, на страни која је ближа градилишту. По њиховим речима, делује да није дошло само до пуцања зидова, већ и оштећења водоводне и канализационе цеви.

Гаражу гради предузеће “Јавне гараже”, у власништву “Инобачке” и “Бест ин Паркинг – Холдинг”, које је 2020. године, након конкурса, потписало концесију на 40 година са Градом Новим Садом.

Прочитајте још:  Станице напуштене и заборављене – пруге у Војводини одлазе у старо гвожђе
Извођачи радова за 021.рс наводе да ова оштећења услед слегања објекта нису изненађење и да су била предвиђена пројектом, као и да је још тада предвиђена санација. Како објашњавају, ово је последица обарања нивоа поџемних вода.

“Поједина оштећења, као и решења за евентуална настала оштећења, предвиђена су пројектом о изградњи, за које су све надлежне институције дале сагласност. Поменуто оштећење настало је на дилатацији Скупштине Војводине, која је пројектована између два објекта различите спратности још приликом изградње тог објекта. Због обарања нивоа поџемних вода дошло је до слегања суседног објекта, једног дела 3 цм, а другог дела 1,4 цм. Приликом слегања у предвиђеним границама дилатација је извршила своју функцију. Међутим, унутар објекта су због естетских разлога урађени радови малтером и глетом на дилатацији, због чега је сад баш на том месту дошло до пуцања”, објашњавају извођачи.

Додају да су оштећења ситна, али и очекивана и предвиђена пројектом и грађевинским радовима, као и да геодетска осматрања у последња два дана показују да нема даљих померања, те да је слегање објекта завршено тачно по прорачуну и у дозвољеним границима.

Изградња поџемне гараже код Скупштине Војводине почела је у марту ове године. Гаража ће имати два нивоа испод земље и површину од готово 6.300 квадратних метара, са 158 паркинг места и још девет места за особе са инвалидитетом.

Прочитајте још:  Очекујемо да се сви појединачно у Скупштини Црне Горе изјасне да ли су за укидање санкција Русији
До сада није било оштећења на неким од објеката у близини градилишта.

Гаража би требало да буде готова 17. септембра 2023. године.

021.рт

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *