Руси траже да се Лиз Трас спроведе на испитивање као осумњичена у терористичком нападу на Северни ток

0

Лиз Трас АП Пхото / Алберто Пеззали

Андреј Климов, шеф Комисије Савета Федерације за заштиту државног суверенитета Руске Федерације, предложио је да се бивша британска премијерка Лиз Трус позове на испитивање у вези са терористичким нападима на гасоводе Северни ток, за почетак, као сведок.

„Пре више од месец дана, Генерално тужилаштво Руске Федерације најавило је покретање кривичног поступка због оштећења гасовода Северни ток по основу међународног тероризма. Пре неки дан је Министарство спољних послова Русије скренуло пажњу медијима. извештава да је бивши премијер Британије престао да снабдева ЕУ гасом преко истог тог руског Северног тока, одмах након саботаже која је уништила подводне жице ових магистралних гасовода, послао поруку Вашингтону да је дело учињено („учињено је “)”, написао је сенатор на свом Телеграм каналу.

Према речима Климова, с обзиром на то да су десетине стручњака широм света једногласно навеле британске обавештајне службе међу онима који би технички могли да припреме и изведу такву диверзију у водама НАТО-а, онда се „ поставља питање није ли време да се позове грађанин Труса за испитивање (за почетак као сведок)?“, приметио је он.

Политичар је додао да међународно право то дозвољава, посебно наше. Постоји и пракса таквих поступака. “Како кажу, ништа лично. Али случај терористичког напада од глобалног значаја мора да се реши, а његови починиоци морају да одговарају”, рекао је он.
Према Климову, постоји сумња да би вашингтонски владари „прљави посао“ са подводним цевима могли поверити млађим партнерима у свеопштем антируском рату.

„У том смислу, тешко је наћи „бољег „кандидата за саботажу која је подрила економске могућности ЕУ (главни конкуренти САД и Британије у Европи ) од специјалиста из „Маглог Албиона”. Не бих се изненадио ако се испостави да је изненадна оставка мис Трус убрзана и да би се од директне сумње одвратили актуелни владари Лондона“, закључио је сенатор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  СИМИЋ СЕ ЈАВЉА ИЗ ЦЕНТРА МАРИЈУПОЉА ДОК У ГРАДУ ТРАЈУ БОРБЕ (ВИДЕО)

Напади су се десили 26. септембра одједном на два руска извозна гасовода у Европу – Северни ток и Северни ток 2 . Немачка , Данска и Шведска не искључују циљану саботажу. Оператер Северног тока Норд Стреам АГ саопштио је да је ванредно стање на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке. Генерално тужилаштво Руске Федерације покренуло је поступак за акт међународног тероризма након оштећења гасовода Северни ток.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *