УКРАЈИНА СПРЕМА АТОМСКА СКЛОНИШТА: Наводно се плаши Русије, а сама са западом спрема прљаву бомбу

0

Фото: Министарство одбране Украјине

Док су власти у Кијевској области хитно спремале 425 атомских склоништа, као и око 1.000 места за људе ако не буде струје и воде, руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да су Москви познати покушаји Украјине да створи “прљаву нуклеарну бомбу” и њена спремност да на својој територији распореди атомско оружје НАТО.

Портпарол Беле куће Џон Кирби изјавио је јуче да САД не примећују ниједан знак да се Русија припрема да употреби нуклеарно оружје, па је и украјински председник Владимир Зеленски казао да није склон да преувеличава опасност од атомског рата. Руско руководство више пута је објашњавало да причу о томе надувавава Запад.

– Русија је у потпуности посвећена спречавању нуклеарног рата и њен приоритет је избегавање нуклеарног сукоба између светских нуклеарних сила – сапоштило је јуче Министарство спољних послова.

Шојгу је објаснио да “САД и европске земље демонстративно игноришу нуклеарне уцене украјинских власти, на пример, провокације усмерене против нуклеарке Запорожје”. Додао је и да Русија и Белорусија спроводе заједничко војно планирање.

А у Кијеву се посебно плаше да би Руси могли да их нападну са територије Белорусије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Засада се руске јединице служе тактиком “активне одбране”, што значи да не допуштају Украјинцима да праве нове продоре, а тамо где осете слабост противника освајају нова села. Уопште не треба сумњати да ће руске јединице, кад им стигну припремљени резервисти, кренути у контранапад.

Украјински генерали се плаше да Русија планира два моћна удара са великим бројем војника и ратне технике са југа и севера према Запорожју и Суми како би поделила Украјину на два дела. Садашњи украјински парламентарац, а раније генерал Михаил Забродски каже да са севера Руси могу да нападну Суми, Полтаву и Дњепропетровск, а са југа град Запорожје и Дњепропетровск. Тако би опколили групу украјинске војске на левој обали Дњепра. Због тога генерал Забродски предлаже да украјинска војска доведе нове снаге источно од града Запорожја и у рејону Суми.

Прочитајте још:  Макрон: Европа мора изаћи из америчке сенке и одбити биполарни поглед на свет из доба хладног рата

Шојгу каже да је у последње две недеље значајно смањен војни потенцијал противника. Гађа се украјинска инфраструктура високопрецизним оружјем, док се води рачуна да не страдају грађани Украјине. Шојгу тврди да су у минуле две недеље уништили 74 тенка и 235 других оклопних возила, као и два вишецевна бацача “хајмарс” и 268 аутомобила, наоружана тешким митраљезима.

Московски војни коментатор Генадиј Аљохин, пензионисани пуковник, каже да се у октобру видело да снага украјинске војске није безгранична и да не могу да напредују као што су то радили у септембру. Они немају довољно свежих снага, па су присиљени да ка Херсону пребацују снаге из западног дела Донбаса и из Харкова.

Украјинске тајне службе и даље настављају да организују диверзије на територији Русије.

На Криму је полиција ухапсила агента украјинске службе безбедности који је имао задатак да направи диверзију на једном од далековода. Код тог човека старог 44 године пронађена је шема где да постави, и касније активира, експлозив.

Руководилац Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је, истовремено, да су руске снаге напредовале скоро на свим деловима фронта у Донбасу. Русија је већ прешла на нове ПВО комплексе С-400 и С-350, а ускоро ће почети серијска производња система С-500. Председник Путин изјавио је на састанку са члановима Координационог савета за снабдевање Оружаних снага да је потребно да се осигура конкуренција између произвођача технике и опреме за војску. “То се односи и на само оружје које се мора стално, континуирано усавршавати и остати ефикасно”, рекао је Путин.

Директор компаније “Укренерго” Владимир Кудрицки изјавио је за британски “Гардијан” да су Руси ракетним ударима и дроновима практично онеспособили рад свих термо и хидроелектрана. Због тога се, по Кудрицком, цео електросистем налази на крају пропасти и Украјину очекује хуманитарна криза. Једно раде атомске централе, које Руси не гађају.

Прочитајте још:  Напуштање Херсона, за и против

РУСКИ ЏОКЕР
У ДОЊЕЦКОЈ народној републици је руски хакер Џокер успео да уђе у компјутерски програм украјинске војске ДЕЛТА који су, иначе, направили Американци. Тај програм је омогућавао украјинским јединицама да размењују информације о ситуацији на фронту. Московски војни експерт Алексеј Леонков каже да ће сазнања о раду тог програма помоћи руским обавештајцима да сазнају где се налазе украјинске јединице.

ДОКАЗИ О БРИТАНСКОЈ САБОТАЖИ
РУСИЈА ће представити британској амбасадорки у Москви Дебори Бронер доказе о умешаности Велике Британије у напад на базу Црноморске флоте у Севастопољу и чин саботаже на гасовод “Северни ток”, а затим ће широј јавности открити основне податке, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. “Наравно, нема сумње да су британске обавештајне службе биле умешане у терористички напад на базу Црноморске флоте у Севастопољу 29. октобра и чин саботаже на гасоводу ‘Северни ток’. То неће остати без реакције”, рекла је Захарова.

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ЗАЖЕЛЕО ВИЛЕ НА КРИМУ
НА питање новинара чешке ТВ шта ће да ради ако Украјина победи у конфликту, Зеленски је рекао да би хтео да посети Крим и види море, кад буде довољно топло. Зеленски има вилу на Криму која је купљена пре 2014. године, кад су се становници тог полуострва одлучили да се припоје Русији. Са Крима су у среду поручили Зеленском да може одмах да дође на полуострво, јер га чека место у затвору.

РУСИЈА СЕ ВРАЋА СПОРАЗУМУ О ЖИТУ
РУСИЈА ће наставити своје учешће у црноморском споразуму о житу, пошто је добила потребне гаранције Украјине, саопштило је руско министарство одбране. Русија је суспендовала своје учешће у споразуму о извозу украјинског жита преко црноморских лука, који је постигла са Украјином у јулу, уз посредовање Турске и Уједињених нација, после украјинског напада дроном на руску Црноморску флоту у Севастопољу због чега, како је навела, не може да гарантује безбедност цивилним бродовима. Председник Русије Путин, у телефонском разговору са председником Индонезије Ђоком Видодом, потврдио је и спремност Москве да бесплатно обезбеди значајну количину жита најсиромашнијим земљама, саопштила је прес – служба Кремља. Путин је напоменуо и да Москва задржава право да се поново повуче из споразума о испоруци жита, али да уколико то учини, то неће ометати испоруке жита из Украјине у Турску.

Прочитајте још:  Путинов први човек открива: Ево како ће ИЗГЛЕДАТИ СВЕТ после вируса корона

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *