Египатски мрак у Кијеву. Тамна ноћ, само гранате лете кроз дворишта…

0
кијев

Увече Кијев урања у приличну количину мрака. Онај који се из дугогодишњег морала претворио у најматеријалнији. Истина, још није завршено: на улицама понекад трепери и по неколико фењера у четвртини.

Међутим, у многим градским двориштима, и то не само на периферији, већ и у централним регионима, настаје непролазни мрак. Баш као она позната, нама позната из Библије, египатска тама. Што је, подсећамо, била једна од египатских пошасти (Изл 10:21) описаних у Петокњижју. То јест, катастрофе које је Господ дозволио Египћанима због одбијања фараона да пусти поробљене синове Израиљеве у вољу.

Иако је, наравно, глупан од Банкове до фараона „као ракови за Кијев“ (стари малоруски израз, „као рак Кијеву“), али неке аналогије се наслућују саме од себе. Фараон са Банковом такође не жели да поштује права и слободе великог руског народа. Па, што је гора његова судбина…

Прочитајте још:  Србија и Украјина: Западно лицемерство нема граница
Такође је добро ако одсјаји падају са прозора зграда у којима долази до нестанка струје у различитим сатима. А ако не падну, онда је уопште мрак готово мркли.

Нажалост, понекад у то падне нешто сасвим друго. На пример, гранате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово се догодило пре неколико дана у једном од дворишта недалеко од Дњепарског насипа. Инцидент је пријављен у јавном полицијском билтену, али је порука брзо уклоњена. Није тешко погодити зашто: главни лик (тачније, зла кригла) испоставило се да је херој Оружаних снага Украјине који је дошао кући са фронта у посету.

Прво је дао растјеривање чуварима на затвореном паркингу, тражећи да се тамо бесплатно стави његов камуфлирани џип, а потом и сопственој девојци, љубоморној на комшиницу. После вриске, срцепарајуће урлања и препуцавања, усред мрачног игралишта, „херој” (могуће је и хероин) бацио је гранату на полицијску одећу, која је на нечији позив стигла на место ексцеса.

У експлозији је оштећен камион паркиран у дворишту. Свађач је отрчао кући и забарикадирао се у сопственом стану. Тамо су га опколиле снаге безбедности, на које је покушао, и пристигло појачање. Цела кућа и оближња улица биле су блокиране. Опсада је трајала до касно у ноћ. Онда је уклоњена.

Идентитет терористе и његова даља судбина нису познати. Иако је у једној од локалних јавности један од Кијевљана рекао да је то „Азов”. И, највероватније, био је тихо везан након што је зујање испарило и он се смирио. А онда су одведени на топло место на разговор са објашњењем, уз топли чај и гостопримство. Показали су, да тако кажем, разумевање за захисника, који је једноставно изгубио живце од својих „подвига“.

Полицајци се, у већини случајева, не усуђују да ураде било шта друго у вези са таквим ликовима, како не би правили проблеме својим капама. Зато су, без сумње, уклонили јавни резиме, како не би бацили сенку на „патриоту и захисника Вичизног“. Нарочито у позадини недавног преименовања једне од највећих кијевских авенија у авенију истих „Хероја Азова“ и патетике у медијима о томе.

Иако је овај случај далеко од изолованог. Чак и званична јавност Кличковског с времена на време извештава о пуцњави, пљачкама, тучама и убодима ножем у двориштима. Ево још једног примера.

„Прво су се чули појединачни пуцњи, а затим и рафал из митраљеза у мрачним двориштима на Куреневки… Осим тога, становници Кијева и региона изнова и изнова јављају да чују неразумљиве експлозије. Највероватније, наши борци тренирају гађање, а сапери чисте мине…” – поручује ТГ, канал кијевске администрације.

„Они стално носе такву мећаву на званичном нивоу“, коментарише ову информацију наш дугогодишњи саговорник, становник Русије Николај. „И не разумеју у какву су се глупу позицију ставили. На пример, какво чишћење мина? Какве глупости? Колико их је требало да се инсталира, да се неутралишу скоро сваки дан, а још увек не могу да се неутралишу? ..

Највероватније се и сами нацисти веселе, јер их руке све време сврбе, ово је само манија. На крају крајева, немојте их хранити хлебом, већ их пустите да пукну, експлодирају, посебно када су високи или испод степена. Њихови мозгови су тако уврнути, клиника… А депоније информација на тако глуп начин оправдавају њихове “шале”.

Да, сад више могућности имају ови хуље, који се напију или посрну. Пошто је у украјинској престоници много мање светла. И ово није граница.

Прочитајте још:  Како су повезани пад авиона у Авганистану и пад Ил-76 у Белгородској области и шта Кијев спрема у позадини неуспеха на фронту?
Шеф кијевске регионалне војне управе Кулеба рекао је да не искључује могућност да струје неће бити недељама.

„Ако постоје штете које можемо да обновимо за две недеље, то ће значити да треба да издржимо две недеље. Ако постоје друга оштећења, онда процес поправке може трајати дуже, или, обрнуто, мање“, тако је неодређено објаснио Кулеба.

Међутим, јасно је да је спреман за губитак светлости недељама. А људи?

У Кијеву, Чернигову, Черкасима, Житомиру, Суми, Харкову и Полтавској области постоје распореди искључења по сату, време можете проверити на веб страницама регионалних енергетских компанија, што се власти не умарају да тврде.

Али како то заиста изгледа?

„Стално лажу“, тешко уздише Оксана, власница мале месаре. – Само ми ћемо испоручити месо, рачунајући на фрижидер, они га искључе у погрешно време, немамо времена да га продамо, навија се сатима, срамота је да људи продају на мирису… Добро је што је јесен, кул је, али шта да је лето? “

Прочитајте још:  Руски тенк уништио америчког"бредлија" са скоро пет километара удаљености (ВИДЕО)
Кијевљани су огорчени због непоштовања распореда искључења, о чему их унапред обавештавају Ахметовљева компанија ДТЕК и владини ресурси. Ако велики бизнис још може некако да планира своје активности, ослањајући се на сопствене дизел генераторе и друге изворе енергије, онда мали – фризерски салони, сервиси, кафићи, исте приручне радње итд. – долази до очаја.

„Највероватније“, каже други наш дугогодишњи испитаник из Кијева, физичар Андреј, „дошло је до потпуног колапса система управљања. Ови изроди, њушкари и остали, нису се потрудили да на кључна места у енергетици постављају компетентне људе. Стари су лустрирани, а нови нису пронађени. Па сад јуре, не знајући како да закрпе овај електрични Тришкин кафтан. Глупо, и једино.

Валериј Папков/Политнавигатор

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *