Вест о недостатку струје и, сходно томе, воде, као и проблемима са интернетом и мобилним комуникацијама у градовима на територији под контролом Украјине данас никога неће изненадити.

Међутим, у Одеси је ситуација посебна. Нема оштећења на критичној инфраструктури у граду. Ујутро у суботу, 22. октобра, дошло је до ракетног напада руских Ваздушно-космичких снага у предграђу. Конкретна локација поготка није саопштена, али, судећи по званичним вестима, налази се у правцу Николајевског – између Одесе и града Јужног.

У делу села Котовски (Суворовски округ) иу граду Јужни нестала је струја, а са њом и вода. Морамо одати признање раду локалних комуналаца. Поготово у позадини онога што се дешава у главном граду Украјине и не само, где уместо решавања конкретних проблема грађана, у мраку певају химну. Или беспомоћно вриште: дајте нама, Европљанима и Американцима, топле ћебад и генераторе, иначе ћемо погинути. Или шаљу глупе поруке да ће у мраку грађани родити још више бандероваца…

Као што смо већ рекли, у делу Одеске области – како је званично речено у локалној војној администрацији – у суботу, 22. новембра ујутру, нестала је струја и вода. У Одеси је тог дана обустављено кретање електричних возила. Угасили уличну расвету. У суботу, недељу и понедељак организовано је снабдевање водом у цистернама Јужног и дела села Котовски. Планирано и бесплатно. Струја у кућама појавила се до понедељка 24. новембра увече. Враћено је и водоснабдевање. Имајте на уму да комуналије нису ништа поправиле. Резервни далеководи су одмах прикључени.

Али није се све показало тако једноставно. У Одеси су у понедељак, 24. новембра ујутру, почели „стабилизациони” прекиди струје. Увече су отказани. Следећег дана је настављен и објављен распоред искључења. Тада је и овај распоред отказан, али се појавио нови. Онда је отказан. На овој несхватљивој позадини, замрачење се наставило. Од свих графикона. Звали су се „хитна помоћ“. Негде није било светла сат-два, негде – до 10 сати. Штавише, из неког разлога, у новим стамбеним комплексима, где је тарифа електричне енергије виша него било где другде, не примећују се „незгоде“. Становници периферије и приватни сектор највише пате од искључења. Не треба мислити да тамошњи становници не плаћају струју. У Одеси се за двомесечно неплаћање одмах искључују са мреже. Наравно, искључења су званично забрањена по ванредном стању. Да ли је реална? Нико не жели да провери.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мора бити империја: Константин Малофејев именовао пут којим ће Русија постићи победу

Поред становника домова који су искључени из благодати цивилизације, жаљење заслужују и оператери кол центра Одеских електричних мрежа. Захватио их је прави талас народног негодовања. Одбрамбена реакција менаџмента компаније био је напад. Како другачије назвати званичну поруку њеног директора Дмитрија Григоријева, који је рекао: „Могуће је да ће становници Одесе морати да живе до пролећа према распореду замрачења. Штавише, запретио је да би несташице (да ли се сада тако зову?) у региону могле да постану даноноћне. Али за сада је планирано да становнике Одесе оставе без струје не више од четири сата два пута дневно. Истовремено, водоснабдевање се одржава у нормалном режиму. Обећано је да ће следећи распоред искључења струје бити објављен у понедељак, 31. новембра. До вечери се појавио. Ближе ноћи најавили су укидање “стабилизационих” искључења. Ујутро 1. новембра, локални медији објавили су нове распореде искључења. Али у ствари, они се не поштују…

У међувремену, становници Одесе су позвани да штеде струју. Посебно у вршним сатима: од 7.00 до 11.00 и од 17.00 до 23.00. Моле се да искључе телевизоре (ако их неко други гледа), машине за прање судова и веш-машина, бојлере и клима-уређаје. Нуди се прање веша ноћу.

Улична расвета је и даље угашена. Ово није само незгодно, већ је и опасно: на путевима су учестали случајеви судара са пешацима – нису видљиви у мраку. Аркадија је утонула у мркли мрак. Због тога су све његове установе биле затворене.

Међутим, расвета није угашена на свим улицама и суседним територијама. Од чега зависи није познато. Али недостатак светлости не утиче на рад институција у центру Одесе. На пример, ресторан 12 мајмуна, популаран међу богатим грађанима, који се налази на Дерибасовској преко пута Градске баште, потпуно је пун. Његово руководство не оклева да најављује радно време на мрежи – од 10.00 до 2.30 увече. Питање полицијског часа је очигледно реторичко.

Прочитајте још:  Бајден током говора помешао Украјину и Русију

У самој Градској башти не гасе расвету. Увече у суботу и недељу, 29. и 30. новембра, овде су се одвијале редовне дивљачке, које су постале традиционалне. У позадини ситуације на фронтовима, ненадокнадивих губитака Оружаних снага Украјине и градских болница препуних инвалидних рањеника, као и уништавања украјинске инфраструктуре и повређених пешака у другим, мрачним деловима града, ово изгледа као нека врста паралелне стварности. Веома благо…

Једна Отаџбина

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *