Шиптарске институције од данас без Срба

0
КиМ хапшење

Косово и Метохија (Фото: Танјуг)

Због једностраних потеза шиптарских сепаратиста, Срби на северу Космета коначно су поднели оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији. Срби на Северу Космета су за мир и остају своји на своме. Од Приштине траже пуну примену Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина и повлачење једностране одлуке у вези са регистарским таблицама.

Од данас на северу Косова и Метохије неће бити српских полицајаца у шиптарским униформама. Они су у својим полицијским станицама у недељу и формално поднели оставке. У тексту оствке наводе да оставку подносе својевољно из личних и моралних разлога.

Осим у полицијским станицама српских полицајаца неће бити ни на административним пунктовима “Јариње” и “Брњак” које су напустили јуче после подне.

Срба од данас неће бити ни у другим институцијама и службама формираним по Бриселском споразуму. Правосусдни органи остали су без судија и тужилаца, локалне самоуправе без администрације и службеника јер су оставке поднели и општински и административни службеници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос незадовољству Срба политиком владе у Приштини на северу КиМ је ових дана мирно а јутрос је настава у школи почела редовно, отворене су и здраствене установе, а продавнице су добро снабдевене.

За насталу кризу у односима овдашњих Срба и владе у Приштини очекују се дипломатска и политичка решења.

Америчка амбасада у Приштини затражила је од Аљбина Куртија да одмах успостави Заједницу српских општина. Иза амбасаде траже од Срба да се врате у институције упозоравајући да тренутни сспорови, како кажу, имају капацитет да даље ескалирају на терену.

Аљбин Курти је на синоћној седници Владе у Приштини рекао да се “законитост и уставност не могу компромиртовати док дијалог и институције немају алтернативу”.

Прочитајте још:  Андрија Мандић се правда: Више волим Црну Гору од Србије (видео)

Курти је поновио позив Србима да не бојкотују и не напуштају косовске институције које како је рекао служе свима без разлике.

Протест Срба уследио је на потез Приштине да, без претходног договора, укине КМ таблице и почне кажњавање оних који своје аутомобиле не желе да региструју на РКС таблице.

У селу Кишница код Грачанице група албанских младића бацила је Молотовљев коктел у двориште куће породице  Трајковић.

РТС / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *