Политичко насиље у порасту у САД

0

Присталице председника Доналда Трампа током демонстрација испред зграде Конгреса САД, 6. јануар 2020.

Тема напада на Пелосијеву кућу и даље доминира свим водећим медијима у земљи. Напад на дом председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси догодио се 28. октобра. Тада је њен муж тешко рањен. Али тема и даље не силази са страница америчких медија. Само ауторитативни лист Политико посветио је петнаест (!) чланака различитих аутора у једном дану овој причи која је шокирала Америку.

Шта се заправо догодило? Као што знате, нападач је упао у кућу супружника Пелоси у Сан Франциску. Ни сама Ненси у том тренутку није била код куће, а нападач је тешко претукао 82-годишњег Пола Пелосија, ударивши га неколико пута чекићем по глави. У тешком стању превезен је у болницу. Али, како су рекли лекари, сада му ништа не прети животу. Нападач је приведен, а мотиви његовог поступања се истражују. Међутим, већ је јасно да је мета напада био говорник, пошто је починилац викао: „Где је Ненси? Где је Нанци?

Жртва је требало да буде водећи амерички политичар

Већ је постало јасно да је нападач извесни 42-годишњи Дејвид Депејп, кога медији под контролом демократа сада описују као идеолошког подржаваоца бившег америчког председника Доналда Трампа и оних који су пре две године провалили у Капитол. , незадовољан победом на председничким изборима Џоа Бајдена. О томе, како су известили полицајци, сведоче ДеПапеови записи у његовом компјутеру.

Јасно је да је овај напад постао главна тема вести у Сједињеним Државама, захваљујући, наравно, позицији коју Ненси Пелоси има у Вашингтону, једној од најважнијих у америчкој политичкој хијерархији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Долази меки тоталитаризам
Сам Пол Пелоси није укључен у политику, он је познати бизнисмен у земљи, који поседује и управља фирмом Финанциал Леасинг Сервицес, Инц. из Сан Франциска, фирмом за некретнине, улагања ризичног капитала и консултантском фирмом. Пелоси је такође била власница Сакраменто планинских лавова Уједињене лиге америчког фудбала.

Међутим, репутација супружника говорника није савршена – виђен је у бројним скандалима. У лето 2021. успех Пола Пелосија у трговању акцијама привукао је пажњу у политичким круговима САД, што је довело до говора о строжој контроли над појединачним власништвом над акцијама чланова Конгреса. А у мају ове године, Пол Пелоси је ухапшен због вожње у пијаном стању након што је други аутомобил налетео на њега на раскрсници. Пелоси је признала кривицу и осуђена је на пет дана затвора, 6.800 долара новчане казне и одштете и три године условно. Инцидент је подстакао медијско извештавање о саобраћајној несрећи у којој је Пелоси била док је возила као малолетна 1957. године. Његов старији брат је погинуо у овој несрећи. Пол Пелоси је тада ослобођен оптужби за убиство из нехата.

Американцима је доста лажи Вашингтона

Међутим, напад на њега одмах је добио чисто политички призвук. Сам ДеПапе је, према писању медија, такође признао да је планирао нападе на друге високе званичнике америчке Демократске партије.

Он је сам рекао истражитељима да је Ненси Пелоси, која је у то време била у Вашингтону, желео да „сломи колена“, одговарајући на питања која је наводно намеравао да јој постави.

Прочитајте још:  Фанариоти
Према тужиоцима, ДеПапе је рекао Паулу Пелоси у тренутку напада: “Морамо их све извадити”. Истовремено је приметио да је председница „број два у реду за председника“, да је „на челу опасног и корумпираног естаблишмента“.

„Доста ми је свих јебених лажи које долазе из Вашингтона“, рекао је Депејп полицајцима и болничарима који су стигли на лице места. Признао је истражитељима да је имао списак других мета на којима су били “локални професор, неколико истакнутих државних и савезних политичара и рођаци тих државних и савезних политичара”.

Изговор за напад на Трампа

Искористивши прилику, демократе су одмах након напада напале Доналда Трампа и републиканце оптужбама да су наводно изазвали политичко насиље у земљи.

Дана 29. новембра, бивша председничка кандидаткиња Хилари Клинтон објавила је на Твитеру* пост у коме се наводи да „Републиканска партија и њен гласноговорник сада редовно шире мржњу и луде теорије завере. Шокантно је, али не и изненађујуће, да је резултат насиља. Као грађани, морамо их сматрати одговорним за своје речи и потоње поступке“.

Као одговор, амерички милијардер Елон Муск, који је сада редован политички говорник, написао је на Твитеру да „постоји мала могућност да би ова прича могла бити више него што се на први поглед чини“ и поставио везу до чланка на Санта Моница Обсерверу, који је прилично често греси са искреним теоријама завере и дезинформацијама.

У материјалу се наводи да је Пол Пелоси наводно познавао нападача, као да га је срео у геј клубу у Сан Франциску, где се напио. Притворен због напада, Давид ДеПапе је геј који задовољава друге мушкарце за новац. И, како су сугерисали аутори чланка, љубавници би се могли посвађати, након чега је Пелоси позвала полицију. Међутим, Мусков твит је обрисан неколико сати након што је објављен.

Сам Доналд Трамп је већ најоштрије осудио напад чекићем на супруга председавајућег Представничког дома. У интервјуу за Америцано Медиа, Трамп је рекао да је инцидент “ужасна ствар”. „Оно што се догодило Полу Пелозију је страшно. Погледајте шта се десило са Сан Франциском у целини. Погледајте шта се дешава у Чикагу. Ово је много горе него у Авганистану“, рекао је Трамп, мислећи на све већи криминал у великим америчким градовима. Бивши председник је истакао да за решавање проблема криминала, влада треба да врати одговарајућа средства полицији, као и да покаже људима да су службе за спровођење закона вредне поштовања.

Док је истрага са починиоцем у току, већ је јасно да је напад на Пелоси још један доказ брзог раста политичког насиља у Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  Америчка обалска стража објавила је откриће крхотина у области потраге за несталим батискафом
Како је објавио Фок Невс, политичко насиље у САД није ограничено на напад на Пола Пелосија. Према водитељу Фок Невса Треју Гоудију, у Сједињеним Државама већ има доста таквих насилних злочина.

„Званичници су упуцани на јавним састанцима и на добротворним бејзбол утакмицама. Деца и супружници савезних судија стрељани су у сопственим кућама. <…> Људи су малтретирани у ресторанима, затим у холовима на послу, а сада је један члан породице нападнут у својој резиденцији“, рекао је он. Чак је и шеф Беле куће Џо Бајден признао да су агресија и насиље сада распрострањени у Сједињеним Државама, коментаришући напад на Пола Пелосија.

Међутим, главни проблем је што су Американци већ навикли на насиље у политици. Ово је навела публикација Политико која је спровела студију. „Нажалост“, пише, „перспектива насиља не изазива потребну панику – иако трендови у јавном мњењу које смо открили дају добар разлог за забринутост. Наше истраживање показује пораст у последњих неколико месеци у броју Американаца – и демократа и републиканаца – који оправдавају насиље. Спремност да се трпи насиље је карактеристична за обе стране. Наши подаци показују да готово подједнако расте спремност демократа и републиканаца да оправдају насиље као средство за постизање политичких циљева“, наводи Политико.

Прочитајте још:  Трамп ублажио став према Венецуели након разговора са Путином
И ово не треба да чуди. Уосталом, насиље није само у међународној арени, већ и унутар самих Сједињених Држава, ово је амерички начин живота.

Владимир Малишев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *