Министарство одбране: маневар трупа за повлачење на леву обалу Дњепра одвија се у складу са планом

0

(фото:РТ)

Званични представник Министарства одбране РФ генерал-потпуковник Игор Конашенков рекао је новинарима да Оружане снаге Русије, у строгом складу са планом, изводе маневар преласка на леву обалу Дњепра.

„На правцу Николајев-Кривој Рог, јединице руске групе трупа маневришу на припремљене положаје на левој обали реке Дњепар у строгом складу са одобреним планом“, рекао је он.

Прочитајте још:  Руска флота успешно решава задатке заштите земље
Претходно је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу наредио је почетак повлачења трупа преко Дњепра. Одговарајући задатак доделио је команданту Здружене групе руских снага у зони ​. Суровикин је заузврат рекао да је најприкладнија опција за деловање у зони НВО организовање одбране дуж линије Дњепарске баријере.

Остаје могућност одласка цивилног становништва са деснообалног дела Херсонске области, изјавила је заменица шефа регионалне администрације Екатерина Губарева. Ово се може урадити само приватно. „Сва дешавања у вези са организованим одласком су обустављена“, рекла је она. “Нема планова да се поново отворе.” Истовремено је затворен улаз у деснообални део рејона. То је, према речима Губареве, урађено из безбедносних разлога.

Финансирање социјалних давања је у пуној мери, међутим, „физичка испорука новца на десну обалу је изузетно проблематична”. Из тог разлога, како је нагласио заменик начелника администрације Херсонске области, исплате се организују на левој обали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, Оружане снаге РФ настављају да изводе специјалну војну операцију.

На купјанском правцу, непријатељ је са снагама до две чете, појачане националистима и страним плаћеницима, безуспешно покушао да нападне јединице руских трупа у правцу насеља Куземовка Луганске Народне Републике.

Активна дејства наших трупа и артиљеријска ватра непријатељских јединица обустављени су и растурени на удаљеним прилазима одбрамбеној линији. Уништено је више од 90 украјинских војника и милитаната, један тенк и четири борбена оклопна возила.

На правцу Красно-Лимански, руске трупе су осујетиле покушај два појачана вода Оружаних снага Украјине да нападну у правцу насеља Стелмаховка и Плошчанка ЛНР.

Као резултат ватрене штете, губици непријатеља су износили 70 погинулих и рањених украјинских војника, једно борбено возило пешадије и три камионета.

На правцу југ-Доњецк одбијен је контранапад јединица Оружаних снага Украјине у правцу насеља Никољскоје Доњецке Народне Републике. Руска артиљерија и војна авијација уништили су до 55 милитаната, један тенк и два борбена оклопна возила.

Прочитајте још:  Време је да отворимо архиве и казнимо пољске злочинце
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија погодиле су два командна места Оружаних снага Украјине и страних плаћеника у областима града Николајева и насеља Суви Ставок у Херсонској области, као и 46 артиљеријских јединица у ватрених положаја, људства и војне опреме у 153 округа .

Три противбатеријске радарске станице АН/ТПК-50 америчке производње уништене су у областима насеља Красни Лиман у ДНР, Новогригоровка, Херсонска област и Новополтавка, Николајевска област.

У рејону насеља Анновка, Дњепропетровска област, уништено је складиште горива за војну опрему Оружаних снага Украјине. У рејону насеља Новоалександровка Николајевске области уништено је складиште артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине.

Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у близини села Маломихајловское, Николајевске области.

Украјински хеликоптер Ми-8 уништен је у ваздуху код села Риздвјанка Запорошке области.

Системи ПВО су током дана оборили девет беспилотних летелица у областима насеља Голиково, Червонопоповка ЛНР, Кириловка, Јегоровка и Новоандрејевка ДНР, Васиљевка Запорошке области, Веселе и Кринке Херсонске области.

Поред тога, пресретнут је 21 вишецевни ракетни бацач ХИМАРС и Алдер у областима насеља Високоје, Томарино, Антоновка, Николскоје, Новаја Каховка у Херсонској области, као и три антирадарске ракете ХАРМ у областима насеља с. Гуселски ДПР, Николское и Корсунка у Херсонској области.

Укупно, од почетка специјалне војне операције, уништено је: 333 авиона, 173 хеликоптера, 2.479 беспилотних летелица, 388 противваздушних ракетних система, 6.491 тенк и друга оклопна борбена возила, 885 борбених возила вишеструког лансирања. ракетних система, 3.564 топова и минобацача пољске артиљерије, као и 7.158 јединица специјалних војних возила.

Васељенска

Бонус видео

Прочитајте још:  Дачић састао се са руским амбасадором у Београду

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *