Упркос свим препрекама, културни програм Руског дома је доспео у Црну Гору

0

У просторијама Матице Српске у престоници Црне Горе и уз учешће митрополита црногорско-приморског Јоаникија одржано је вече уприличено поводом 50. годишњице рушења Његошеве капеле на Ловћену.

У оквиру програма амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков је отворио изложбу о Петру Великом и руско-српским односима током његове епохе, коју је организовао Руски дом уз активно учешће председнице литерарног друштва „Сусрет“ из Требиња Милане Бабић. Неколико сижеа које прати изложба посвећен је црногорском аспекту ових односа – историји поморске школе Марка Мартиновића у Перасту коју су похађали руски полазници, чувени адмирал Матија Змајевић и гроф Сава Рагузински, који су били пореклом из овог краја и служили Русији, затим црквеним везама и првом примеру политичке сарадње. Други део изложбе чини биографски стрип о Петру Великом, који су 1941. године сачинили Кузњецов и Пољаков, а за реиздање је заслужан Руски научни институт у Београду.

Прочитајте још:  Сијарто: Ослањамо се једни на друге, разумемо став Србије о санкцијама
У завршници вечери наступила је Павлина Радовановић, која је отпевала своју песму о Русији.

Руски дом у Београду

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *