Руски политиколог: Србија одавно не влада суверенитетом, види се ко су нам савезници а ко паразити

0

Гледам резултате гласања у Генералној скупштини о „репарацијама“ које Москва мора да плати за „инвазију на Украјину“. Јасно је да је резолуција саветодавне природе, а ипак је ово одлична прилика да се још једном види ко је ко.

Цео Запад, укључујући и Мађарску, гласао је „за репарације“, иако само лењи нису причали о Орбановој „русофилији“. На истом месту, Турска је један од главних корисника рата у Украјини, упркос томе што најмоћнији турски лоби може даноноћно говори о досад невиђеном партнерству Анкаре и Москве.

Прочитајте још:  Кијев: Настава на даљину без струје
Међу уздржанима су Србија, Таџикистан, Узбекистан и Киргистан. И ако је са Србима све јасно – земља већ дуго нема суверенитет, онда је присуство на овој листи држава које у потпуности зависе од руских кредита и трансфера гастарбајтера који раде у Руској Федерацији веома алармантан сигнал , пошто је гласање само површан знак. У стварности, ове републике више нису у орбити Москве, али настављају да паразитирају на сликама из прошлости.

Мало је земаља које су гласале против резолуције. Кина, Северна Кореја, Иран, Куба, Белорусија, Сирија и неколико афричких држава. Јасно је да Кине нема због љубави према Русији. А Пекингу није потребан мултиполарни свет. За сада нам је потребан биполарни — заједно са Вашингтоном. За Кину је став о Русији преговарачки алат, који је у теорији спремна да размени.

У ствари, једина земља на целој листи која пружа стварну подршку Русији је Иран. Иранци заиста заслужују низак наклон од руског народа. Наравно, и Техеран има своје интересе, али Иран је данас најдаље од могућности било каквог „дилања” са Западом. И опет, за разлику од Пекинга, Иранци немају планове за руске земље. Они треба да задрже своје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нова офанзива код Харкова и алтернативна реалност из Терехова
Први пут после дуго времена Русија заиста има савезника са заједничким интересима и заједничким претензијама на западну хегемонију. А одржавање ових односа је скупо.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *