Север КиМ уочи 21. новембра: Нервоза, напетост, ишчекивање

0
КиМ хапшење

Косово и Метохија (Фото: Танјуг)

У једној речи, Срби на северу КиМ описују атмосферу у северном делу Косовске Митровице, Звечану, Зубином Потоку, Лепосавићу, пар дана уочи 21. новембра када би, како најављују власти у Приштини, требало да почне примена нове уредбе, односно кажњавање Срба који возе аутомобиле са српским таблицама.

“Ко зна по који пут по реду, од 1999. године до сада, неизвесност, напетост, нервоза, стрепња, упитаност шта ће бити. Ни сада нико не зна. Иако се овакве ситуације стално понављају, тешко је навикнути се”, каже један од Срба из севрног дела Косовске Митровице.

Овде људи ретко пристају да говоре за медије под својим именом и презименом јер се боје ко ће прочитати њихове изјаве, открити име и какве ће реакције на све то бити.

Одлука Вјосе Османи да за 18. децембар распише изборе у четири општине севера КиМ донела је нову нервозу, нови страх од могућих сукоба. “У Приштини добро знају да 95 или 98 посто Срба неће изаћи на гласање под овим условима, и шта је онда циљ расписивања избора него уношење нове нервозе и неизвесности”, реакције је једног Србина из Митровице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што већ недељама држи људе у неизвесности јесу сталне најаве из Приштине да, ни под каквим условима, 21. новембра неће одустати од кажњавања Срба које полиција “Косова” затекне на путевима у возилима са ознакама “КМ”, “ПР” или “КЛ” на таблицама.

Полицијске станице на северу КиМ празне, престало изрицање опомена

Од 1. новембра када је почела примена прве фазе те уредбе, односно изрицање опомена, опоменуто је тек неколико стотина људи, а онда је и тај процес, са повлачењем Срба из “косовских институција”, стао. Ситуација на путевима на северу, посебно оним главним, од северног дела Косовске Митровице према Јарињу, од Зубиног Потока према Брњаку данима је већ непромењена.

Прочитајте још:  О Млађану Ђорђевићу и невидљивој руској канцеларији на Космету

На путевима повремено се појаве џипови са полицајцима, али они су углавном паркирани на проширењима, раскрсницама, а полицајци не излазе напоље и не контролишу саобраћај.

Сем тога, главним магистралним путевима протеклих дана повремено су пролазиле колоне од пет, шест оклопних џипова косовске специјалне полиције, али се нису дуже задржавали на овом подручју, сем у базама на Јарињу и Брњаку.

Полицијских патрола нема ни у градовима на северу, тек повремено улицама прође по неко патролно возило.

Полицијске станице КПС углавном су празне. Оно што је видљиво јесте да је протеклих неколико дана повећан број патрола Еулекса и на магистралним путевима и у градовима севера, али су и Еулекс полицајци углавном у возилима.

Срби страхују од новог упада специјалаца на север

Центар северног дела Косовске Митровице тек повремено пешице обиђе по нека патрола КФОР-а од седам – осам војника.

“Ако у градовима и на путевима нема обичне полиције, главно питање је ко ће кажњавати људе због таблица, можда ће довести специјалце да то раде”, каже један од Срба у Митровици. И на Јарињу и у Брњаку, где се налазе базе косовске специјалне полиције, стање је непромењено.

У базама увек има оклопних возила, а поред пута, испред база обично је још пар оклопних возила и пар специјалаца са дугим цевима који прате одвијање саобраћаја. Додатну нервозу протеклих дана на северу су изазвале и најаве из Приштине да тзв. Косовске безбедносне снаге могу деловати и на северу.

Иначе, још почетком месеца, из Српске листе одговорено је да ће прва казна која буде изречена возачима на северу Косова “бити разлог за оштар одговор плану Куртија да се Срби обесправе, да им се отима имовина и онемогући право на слободу кретања”.

Прочитајте још:  Ухапшена тројица држављана Србије због лажних пи-си-ар тестова

Последњих дана у градовима на северу појавили су се графити потписани од стране “Бригаде Север” у којима се поручује да је од 21. новембра “отпор обавеза свакога”.

Зоран Шапоњић / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *