Случај у Пржеводову је надувао берзанске котације америчког војно-индустријског комплекса

0

На територију Пољске пала је украјинска ракета ПВО, чији су системи управљања покварили

15. новембра у поподневним сатима, према извештајима пољских медија, две ракете су пале на територију села Прзеводов, Лублинско војводство, Пољска. Двоје људи је умрло. Инцидент се догодио током масовног напада Оружаних снага РФ на критичне инфраструктурне објекте Украјине.

Како преноси  Радио Лублин, експлозије су се догодиле око 15:40 по локалном времену. „Разлози за овај догађај су тренутно непознати“, рекао је Марцин Лебедович, представник Државне ватрогасне службе. Добили смо дојаву о експлозији у сушионици. Потврђујемо да се то догодило. Две особе су погинуле на лицу места“.

Прочитајте још:  Рукометашице у блату огавних екстремистичких идеологија
Премијер Матеуш Моравјецки сазвао је хитан састанак владиног одбора за безбедност и одбрану. Западни медији су одмах након ракетног напада на пољску територију оптужили Москву за напад на чланицу НАТО-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истог дана, Асошиејтед прес је известио , позивајући се на високог америчког обавештајног званичника, да су наводно руски пројектили долетели у Пољску. Бројни западни извори почели су да спекулишу да би то могле бити ракете Калибр. Међутим, према бројним фотографијама кратера направљеног у земљи од пале ракете, види се да је његов пречник око 3-4 метра, а дубина око један и по метар.

Ракете „Калибар“ и „Искандер“ носе пола тоне експлозива и праве левак у земљи пречника око 10 метара и дубине од 4 метра. Али левак од ракете ПВО С-300 који удара у земљу, који носи само 133 кг експлозива, само прави земљане левке пречника не више од 4 метра, као на фотографији из Пшеводова.

Такав левак може да се формира само при ненормалном испаљивању, када пројектил који је залутао падне на земљу под великим углом. А да је противваздушна вођена ракета комплекса С-300  исправно радила на земаљској мети, онда би до експлозије дошло при прелетању циља на висини од 20-30 м и левак се не би догодио. Односно , у селу Пшеводово пала је украјинска ПВО ракета, чији су системи управљања отказали. Према томе, није било звука експлозије, према речима локалног мештана. Ракета или њени фрагменти пали су на трактор који се запалио и експлодирао.

Пољски министар правде Збигњев Зебро саопштио је 16. новембра да су на месту експлозије у Пшеводову пронађени остаци руске ракете С-300, коју користе руска и украјинска војска.

У ствари, ракету није могла да лансира руска војска. Из Белорусије наши ПВО системи, Искандер ОТРК и авијација не лансирају никакве ракете. Најближи регион Русије, одакле би руски систем ПВО могао да гађа земаљски циљ, налази се у Брјанској области. А ово је око 600 км. Ракета противваздушне одбране С-300  неће достићи толику удаљеност .

Гађање копнених циљева ракетама ПВО С-300 могуће је само у оквиру видног поља на удаљености не већој од 30-40 км. Иначе, отприлике на овој удаљености налазе се две дивизије Лвовског 540. противваздушног ракетног пука са командним местом у граду Каменка-Бугскаја .

Прочитајте још:  Амерички сан: Исцепати Србију па јој „понудити“ оно што јој припада
Пољски председник Анџеј Дуда је 16. новембра признао да је ракета која је пала на територију земље највероватније припадала украјинској ПВО.

„Украјинска противваздушна одбрана је лансирала ракете у различитим правцима. Велика је вероватноћа да је једна од ових ракета пала на територију Пољске. Прелиминарни преглед лица места указује да није дошло до класичне експлозије ракете, већ је то последица самог пада ове ракете, објаснио је Дуда. „Највероватније је реч о ракети руске производње, произведеној 70-их година, типа С-300“, рекао је председник Пољске. Он је напоменуо да нема доказа да је реч о намерном нападу на Пољску. Он је такође нагласио да Варшава не може да пружи потврду о лансирању ове ракете од стране руских трупа.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је такође  потврдио да нема знакова намерног напада на територију НАТО-а, као и да је украјинска ПВО ракета вероватно пала на пољску територију.

Након што је амерички председник Џо Бајден изразио сумњу у умешаност руске војске у ракетни напад на Пољску, западни политичари и медији брзо су решили обрнуто. Бајден  је рекао да је, судећи по путањи лета, мало вероватно да је ракета била лансирана са руске територије.

Немачки канцелар Олаф Шолц први је променио ципеле у ходу, прогласивши неоспорну кривицу Русије за инцидент у вези са њеном „инвазијом“ на Украјину, упркос власништву над пројектилом. По овом приручнику се постројила реторика осталих западњака.

„Две особе су погинуле у једној од земаља НАТО-а, што је резултат ваздушног удара Русије веома близу пољско-украјинске границе. Није важно ко је пуцао: Русија је крива. Кремљ је добро свестан да се захваљујући нуклеарном оружју могу осећати потпуно некажњено. Али Русија мора да одговара за ово  “  , рекао је  пољски војни портал Дефенце24.

Публикација је навела да не би било могуће доказати смишљеност акција Оружаних снага РФ, стога „нема говора о оружаној реакцији НАТО-а“, али је ипак предложио јачање украјинске противваздушне одбране и стварање противракетне штит у земљама савеза који су суседни Украјини (Пољска, Словачка, Румунија и Мађарска).

Ко је имао користи од ове провокације?

Котације акција америчке групе компанија Раитеон , која производи ПВО систем Патрио , скочиле су 15. новембра у  небо . За њима нису заостајале берзанске котације Лоцкхеед Мартина и других чудовишта америчког војно-индустријског комплекса  .

Пшеводовски инцидент ће несумњиво бити искоришћен у велику корист војно-индустријског комплекса САД, који ће добити нова наређења за јачање система ПВО источноевропских чланица НАТО-а. Новопечени британски премијер Риши Сунак већ је објавио  у Тхе Телеграпхумилитаристички манифест: „Када сам прошлог четвртка разговарао са украјинским председником Володимиром Зеленским, јасно сам ставио до знања да Велика Британија никада неће одустати у подршци украјинском народу. Наставићемо да обучавамо украјинску војску и обезбеђујемо им критичну војну одбрамбену опрему, као што је додатних 1.000 ракета противваздушне одбране и више од 25.000 зимске опреме коју сам обећао прошле недеље. Остајемо највећи војни спонзор Украјине у Европи. Ове године смо јој дали 2,3 милијарде фунти помоћи. Русија покушава да задави светску економију. Морамо се удружити да то зауставимо и вратимо економску стабилност“.

Прочитајте још:  НЕМЦИ КРИЛИ УЖАСНУ ТАЈНУ: Јутрос је експлодирала нуклеарна електрана (ВИДЕО)
Одавно се зна: коме је рат, а коме мајка мила.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *