Украјина (Фото: Рус Весна)

Украјина је постала полигон за тестирање најновијег америчког наоружања, као и наоружања из других земаља НАТО-а, пише Њујорк тајмс. „Пре три месеца, када су украјинске трупе покушавале да напредују против руских снага на југу, војни штаб у Кијеву је тихо распоредио драгоцено ново оружје на бојно поље“, пише ауторка Лара Џејкс.

То није био ракетни бацач, топ или друго тешко наоружање западних савезника. То је информациони систем у реалном времену познат као Делта, мрежа на мрежи за праћење и дељење критичних информација о руским трупама. Софтвер, развијен у сарадњи са НАТО, никада раније није коришћен у борби.

„Делта“ је један од примера како је Украјина постала полигон за тестирање најновијег наоружања и информационих система, као и нових начина њиховог коришћења, који би, према прогнозама западних политичара и војних команданата, могли да обликују начин вођења рата. водио за будуће генерације., примећује Њујорк тајмс.

Делта Систем

Први прави тест система, пише лист, уследио је у недељама непосредно након фебруарске инвазије, када је руски конвој дуг 40 миља кренуо ка Кијеву. Украјински дронови изнад главе пратили су његов напредак, а војска је процењивала најбоља места за његово пресретање. Становници су влади слали оперативне поруке са детаљима који су се могли видети само изблиза. Према украјинским званичницима, све информације су прикупљане, анализиране и дистрибуиране преко Делте како би се помогло украјинским оружаним снагама да приморају Русију да одступи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ово је био први тренутак када су могућности Делте максимално реализоване“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Украјине. Према његовим речима, од тада је Делта помогла у идентификацији 1.500 потврђених руских циљева широм земље сваког дана, од којих је наводно „на стотине уништено у року од 48 сати“, како се хвали у Министарству одбране.

СкиВиперс против дронова

Поред система Делта, Украјина такође тестира чамце на даљинско управљање, оружје против дронова познато као Скајвиперс и ажурирану верзију система противваздушне одбране немачке производње који немачка војска још није користила.

Прочитајте још:  КРИТИЧНО У АМЕРИЦИ, ТРАМП ШАЉЕ ВОЈСКУ НА ДЕМОНСТРАНТЕ?! Нећу ово да трпим, војска ће добити наређење да пуца!
Штавише, украјинска војска је крајем прошле године у Донбасу почела да користи СкиВиперс у Украјини. Скајвипери, који могу да преусмеравају или прекидају дронове блокирањем њихових комуникационих сигнала, развијени су у Литванији и били су на тржишту само две године пре него што су пребачени у Украјину у оквиру НАТО-овог програма безбедносне помоћи.

Није познато колико је Скајвипера укупно послато у Украјину, иако је Литванија наводно послала неколико десетина у октобру 2021. Далија Грибаускајте, која је била председница Литваније када су развијени Скајвипери, рекла је да је одбрамбена индустрија њене земље направила прорачунати заокрет ка производњи високотехнолошке опреме током њеног мандата, од 2009. до 2019. године, како би унапредила арсенал оружја које је „углавном било митраљезе“. Калашњиков“ и друго оружје совјетског доба.

„Учимо како да се боримо у Украјини и учимо како да користимо нашу НАТО опрему“, рекла је Грибаускајте у интервјуу прошле недеље. „То је бојно поље за обуку“, цинично је додала.

Чињеница да САД и западне земље тестирају модерно оружје у условима рата на територији „независних“ Сједињених Држава признају и украјински политичари.

„Украјина је најбољи полигон за обуку, јер имамо прилику да тестирамо све хипотезе у борби и направимо револуционарне промене у војним технологијама и савременом ратовању“, рекао је Михаил Федоров, заменик премијера Украјине, министар за дигиталну трансформацију.

У октобру је говорио на конференцији НАТО-а у Норфолку у Вирџинији, где је први пут јавно разговарао о Делти.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине већ користе тенкове са постоља. Ускоро ће се пребацити у музејска колица
Такође је истакао све веће ослањање на авионе и чамце на даљинско управљање, за које званичници и војни стручњаци кажу да су постали оружје избора више него у било ком претходном рату. „У протекле две недеље поново смо се уверили да ће се ратови будућности водити са максимумом дронова и минимумом људи“, рекао је Федоров.

Торпедни чамци

Од прошлог лета, Украјина и њени западни савезници тестирају чамце на даљинско управљање напуњене експлозивом у Црном мору, што је кулминирало смелим нападом у октобру на руску флоту код обале Севастопоља. САД и Немачка су ове године испоручиле сличне бродове Украјини.

Шаурав Гаирола, аналитичар за поморско оружје у одбрамбеној обавештајној компанији Џејнс, рекао је да је напад на Црном мору показао софистициран ниво планирања, с обзиром на очигледан успех малих, релативно јефтиних чамаца против моћнијих руских ратних бродова.

Прочитајте још:  Украјински милитанти обучени на Западу пребачени су у правцу Запорожја
Гаирола је рекао да је напад “изашао ван оквира сукоба”. Он је приметио да то „уводи парадигму поморског ратовања који мења доктрину и симболизује израз футуристичке ратне тактике“.

Употреба даљински контролисаних чамаца могла би бити посебно важан фактор, према војним стручњацима, показујући како би се рат на мору могао развити док се Сједињене Државе и њихови савезници припремају за могуће будуће кинеске поморске агресије у Источном и Јужном кинеском мору, као и против Тајвана.

ИРИС-Т ракете

Испоручено у Украјину и ажуриране верзије старог оружја. На пример, инфрацрвене ракете за навођење средњег домета и лансери немачке производње познати као ИРИС-Т, који штите од ракетних напада. Имају већи домет од система противваздушне одбране претходне генерације који су дебитовали 2015.

Прочитајте још:  Грузија неће пружити војну помоћ Украјини – земља не жели да буде укључена у сукоб
Сопствене оружане снаге Немачке тек треба да користе унапређену верзију система који су послати Украјини прошлог месеца. Прошле недеље су испоручене додатне ракете, наводи Њујорк тајмс.

Рапхаел Лосс, стручњак за оружје у Европском савету за спољне односе, рекао је да унапређена противваздушна одбрана сама по себи није „промена игре“. Али њихова употреба у Украјини показала је како је влада у Кијеву отишла даље од ратова из совјетског доба и приближила је НАТО-у.

Сателити, вештачка интелигенција и сајбер могућности

Сателити, дронови, вештачка интелигенција (АИ) и сајбер способности су играли важну улогу у украјинском сукобу од раних дана. Нове технологије раде заједно са традиционалном војном опремом за подршку Украјини. Није изненађујуће што је НАТО основао инвестициони фонд од милијарду евра за подстицање иновација. Као што знате, Елон Муск је Украјини обезбедио сателите Старлинк који обезбеђују брзи интернет широм земље, тако да земља остаје повезана чак и ако је њена земаљска комуникациона инфраструктура уништена.

Јасно је да су најважнији фактори неког напретка Украјине незапамћени пакети војне помоћи које су јој пружиле САД, напомиње ВОКС. Ова помоћ сада ставља Украјину у ранг са првих двадесет земаља у свету по војним издацима.

Портпарол Министарства одбране рекао је да САД неће бити испред Украјинаца у откривању детаља о технологији коју сада имају. Али знамо да су САД, на пример, послале 700 дронова Свитцхбладе произвођача АероВиронмент из Вирџиније у Кијев, а сајбер компанија БлацкХорсе добила је уговор за подршку украјинским оружаним снагама. Али још није јасно колико ће америчка помоћ украјинској војсци ићи на сајбер оружје и вештачку интелигенцију. „Праћење свих ових уговора је цео пројекат који би тим људи сумирао у реалном времену“, каже Џек Поулсон, оснивач непрофитне организације Тецх Инкуири.

“месарица”

Прочитајте још:  Ко је Стивен Присли амерички плаћеник у Украјини
Према писању Њујорк тајмса, тестирање оружја у Украјини „помаже високим званичницима и планерима одбране у Сједињеним Државама и њиховим савезницима да одлуче како да инвестирају у војне трошкове у наредне две деценије“.

Коментаришући чланак у Њујорк тајмсу о тестирању најновијег западног оружја у Украјини, италијански лист Ђорнале је у среду рекао да „даје увид у лудило чије је жртва Украјина, принуђена да води овај рат против Русије до последњег Украјинца“.

„У уму се нехотице јавља слика тезге, тезге месара“, закључује публикација, са изненађењем констатујући да је ентузијазам са којим аутор чланка у америчким новинама описује тестирање новог оружја у Украјини једноставно „запањен .”

Игор Веремајев/ФСК

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *