Летонци “дерусификовали” сами себе због грешке у документима

0

Влада Летоније одлучила је да сруши споменик једном од оснивача републике Николају Свемпу због грешке у документима. У петак, 18. новембра, преноси Спутњик Летонија .

Споменик се налазио на северној периферији села Стамеријена. То је број 44 на листи и означено је као споменик двојици летонских партизана, Имантсу Судмалису и Малдису Скрееу, који су се борили против нациста.

Прочитајте још:  Извештај: Ватикан најавио обавезну вакцинацију за све запослене и посетиоце
Године 1918. Свемп је, као делегат Народног већа, гласао за признање независности Летонске Републике. Током Другог светског рата помагао је летонским партизанима.

Саеима (Парламент) Летоније усвојио је у јуну Закон „О забрани излагања предмета који величају совјетски и нацистички режим и њиховог разарања на територији Републике Летоније“. Средином следећег месеца, летонска влада је саставила списак од 69 совјетских ратних споменика који су требало да буду демонтирани. До данас је срушено више од 120 споменика.

Пре тога, Летонија је 12. маја усвојила закон којим се укида клаузула међувладиног споразума са Русијом о заштити споменика совјетским војницима. Истовремено, Сеимас је дозволио рушење споменика ослободиоцима Риге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *