Након пропалог дернека у Подгорици Мило се поново обрушио на Русију:Русија је агресор

0

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Оно што се 2016. догађало у Црној Гори је из истог политичког корпуса као и агресија на Украјину, оценио је узурпатор институције председника државе Црне Горе и шеф организоване криминалне банде ДПС-а, Мило Ђукановић, говорећи на скупу Balkan integration forum 2022.

„Идеја је да се Русији обезбиједи онај значај који је накад имао Совјетски савез и та идеја руског света добила је реплику српског света на Балкану“, казао је он.

Русија је, каже Мило, систематично припремала овакво своје деловање, тачније, још од 2011. се спремала за ревизију своје државне идеологије у којој би се уместо либералне, афирмисала патриотска идеологија са јасном поруком да се та промјена не може догодити за округлим столом, већ се до ње мора доћи на бојном пољу.

Прочитајте још:  Руски либерали су достигли ниво најгорих Украјинаца
И онда је наступило образложење овакве тврдње, једна хронологија бесмисла и политичке схизофреније која, наравно, има само један циљ – анимална потреба за политичким одржањем.

„Русија се у тим годинама систематично припремала за платформу оваквог свог дјеловања, Запад је био заведен неком привидном идилом у односима Русије и НАТО-а. Дакле, Русија се припремала за покушај историјског ревизионизма и нико то на Западу није озбиљно схватао нити је ко то озбиљно разматрао у Европи. И онда се догодило то што се догодило у Црној Гори 2016. Зашто Црна Гора? Не због њеног геополитичког значаја, него просто, ако је Русија жељела да пошаље поруку Западзу, она је тражила добар примјер гдје би могла ту поруку псолати. Црна Гора је тада била пред вратима НАТО-а, не као дио групе земаља како је то било раније, већ је била сама. Идеја је била зауставити Црну Гору да не уђе у НАТО. Када је црногорско државно руководство након жестоког таласања након 2015. оркестираног од Москве, чврсто остало на становишту да жели да формализује своје чланство у НАТО, онда се то покушало спријечити покушајем државног удара на дан парламентарних избора у Црној Гори. И томе смо одољели. Црна Гора је неколико мјесеци након тога ушла у НАТО, али смо и тада били потпуно свјесни и казали да не помишљамо да ће Русија одустати од свог наума. Русија је наставила и даље да, веома софистицирано, развија свој модел хибридне деструкције на Западном Балкану. Мислим да је у међувремену развила двије озбиљне базе свог хибридног рата, прва је Србија и друга је Република Српска. И када говорим о базама не говорим етикетирајући. Говорим са јасном свијешћу о садржају тих база. На тим мјестима имате јако моћно присуство руских медија, које се и даље појачава са намјером да се крене са емитовањем РТ из Србије. Друго, имате јако присуство људи из њихових безбједносних агенција. треће имате јако присуство у привредном сектору, прије свега енергетии. Четврто, имате бруталну злоупотребу СПЦ, над којом су нарицали наши западни партнери 2020, покушавајући да тај проблем детектују као недовољно сензибилан однос непромјењиве државне власти у Црној Гори, да би двије године касније ЕП то квалификовао онако како је и истина заиста – да је то средство утицаја малигне руске политике на ЗБ. Дакле, када тако погледате садржину тих база о којима говорим, и када знате да се сви ти инструменти веома снажно подупиру огромном колиином илегалног новца из истог извора, онда је јасно да је Русија у претходном периоду јако озбиљно радила“, казао је Ђукановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Свој са својима: Дритан у Приштини, састаје се са Куртијем и Османијевом
Дакле, закључак је јасан – уколико држава Црна Гора настоји да раскрсти са русофобичним и тоталитарним обликом свести са највишег, државног нивоа, особе попут Мила Ђукановића морају да оду у политичку пензију.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *