Херсон – две власти, два начина живота

0
херсон

херсон

Два пута ове године Херсон је морао да прође кроз промену власти. И сада, недељу дана након што су руске трупе напустиле град, могу се направити прва поређења.

Руска војска је ушла у Херсон недељу дана након што је град блокиран, а украјинске јединице, укључујући полицију, напустиле су га. Готово одмах је организована подела хуманитарне помоћи у добро осмишљеним пакетима са храном, а руска војска је обезбедила ред. Организациона питања су брзо решена, успостављене су велепродајне испоруке у град и регион хране и других добара са Крима, других ослобођених територија и из народних република.

Прочитајте још:  ПУТИН ОДЛАЗИ, А МЕЊА ГА ЖЕНА?! Она је толико моћна да ће много да задрхте ако постане председница Русије!
Херсонски возачи практично нису морали да се суочавају са несташицом горива, продато је директно из камиона за гориво, а редови су били прилично подношљиви.

Било је теже организовати набавку лекова, пошто су апотекарски ланци одбијали да продају лекове који немају украјинске дозволе. Било је случајева одбијања руководилаца медицинских установа од помоћи коју нуде руске власти, упркос озбиљној несташици лекова и медицинског материјала.

Прелазни период са гривне на рубљу успостављен је скоро годину дана, иако је велика већина становника Херсона остала без украјинске валуте за месец или два. Они су допуњени због могућности повлачења средстава са рачуна у украјинским банкама, које су наставиле да примају украјинске пензије и друга социјална давања, која је остала дуго времена. Могућности да се овај новац уновчи и користе безготовинска плаћања наставиле су се и касније, на шта су власти, заправо, затвориле очи, схвативши да то помаже грађанима да преживе тешка времена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре почетка украјинских напада на далеководе у августу, у граду није прекидано снабдевање гасом, водом, струјом и грејањем. Неколико месеци комунална предузећа су била у надлежности Украјине, радила је канцеларија градоначелника и многе друге службе. Ово је била грешка која је коришћена за саботажу (нарочито за уништавање базе података Пензионог фонда).

Прочитајте још:  Велесила: Северна Македонија протерала руске дипломате
Тек када се то схватило, почело је стварање нових (руских) управљачких и комуналних структура, праћено огромним потешкоћама због саботаже и претњи запосленима.

И поред евакуације установа, све комуналије су до последњих дана радиле скоро као и обично. Струја, гас, вода су испоручени (прекиди су почели два дана пре најаве да ће град бити запуштен). Грејна сезона је почела, чак су и лифтови у вишеспратницама, који су две недеље раније заустављени из безбедносних разлога, поново пуштени у рад. Комуналне службе су наставиле са чишћењем улица.

Прочитајте још:  Кијев покушава да изазове нуклеарни инцидент
Радиле су млекаре и пекаре, већина продавница прехрамбених производа. Вратили су се фабрички млечни и кобасичасти производи, који су на неко време нестали са рафова.

Постојао је јавни превоз, и то не само приватни минибуси, који су постали главни вид превоза у Херсону током година украјинске независности, већ и комунални тролејбуси (у време руске владе приметно су порасли).

… А сада су се вратили “они”. Недељу дана касније постало је јасно да украјинске власти немају план да нормализују живот. Расподела хуманитарне помоћи у граду је тако ружно организована, а сет производа толико „небитан” да украјински „гувернер” мора лично да интервенише како би уверио грађане. Пекара не ради, испорука хлеба из суседног Николајева (60 км) није успостављена.

И даље нема ни струје ни воде. Мање-више је извесно да ће становници Херсона морати да проведу предстојећу зиму без централног грејања.

Прочитајте још:  Руски експерт: Србија неће моћи да седи на две столице
Рубља је одмах забрањена, а становништво нема другог новца. На црном тржишту траже 5 рубаља за гривну (по званичном курсу од 1,64 рубља за 1 гривну). Обећавају да ће у блиској будућности почети са издавањем украјинских пензија, али су првобитно назначени рокови прошли. Али брзо су почели да деле мобилизационе агенде.

Такође нема информација да украјинске банке, укључујући државну Ошчадбанку и свеприсутни Приват, журе да пусте барем банкомате, од којих је велика већина преживела. Очигледно, банке не журе да се одвоје од новца становника Херсона који лежи на њиховим рачунима (и врти се).

Прочитајте још:  ПОГЛЕДАЈТЕ: Снимак напада на руски аеродром са територије Естоније (ВИДЕО)
Град је и даље затворен за улаз и излаз, спроводе се “мере филтрирања”. Долази пуцњава. Како се не сетити неприкладности либералног односа руских власти према „конобарима“!

Херсон сада доживљава озбиљну несташицу хране и основних намирница. Бензин се, према огласима на друштвеним мрежама, продаје по 200 гривна по литру. Популаран посао су постале „услуге“ за пуњење мобилних телефона (веза се хвата на свега неколико места у граду) или купање (у приватним кућама где постоје дизел агрегати и сопствени бунари); цене за такве “услуге” су превисоке.

Али, стварајући слику „повратка Украјине“, буквално на дан када су Херсон заузеле украјинске трупе, помпезно је најавио повратак у град монополских структура („Нова пошта“, ланац супермаркета АТБ). Запосленим се нуди плата од 6.000 УАХ. (минимум у Украјини). Зашто плаћати више људима који се нађу у безизлазној ситуацији?

Укрзализница је такође одлучила да направи рекламу за себе, већ је покренула воз Кијев-Херсон, о чему је железничка станица заискрила јарким светлима. Али било би много корисније ставити ову “електрику” на пумпе водовода или пећи пекаре. Не. Украјинским властима, које су се вратиле у Херсон, потребна је слика за западне медије и она је ствара.

Игор Скрипка/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *