НАСИЛНИЦИ ЗАШТИЋЕНИ КАО “БЕЛИ МЕДВЕДИ”: У школама бију другове и професоре, а казне нема

0
професоре

Јавност се још није опоравила од снимака дивљачког напада и понижења професоре Техничке школе у Трстенику, којој је ђак усред часа измакао столицу, после чега је професорка пала, док је други снимао понижавајућу сцену, а остали се смејали, а већ су освануле нове драматичне вести о новим насиљима у школама.

У првом случају ученик шестог разреда Основне школе “Бранко Радичевић” у Владичином Хану нашао се на мети вршњака у својој учионици. Инцидент се догодио 16. новембра, после четвртог часа, када су тројица осмака ушли у његову учионицу са четири девојчице. Осмаци су га хватали за врат, скидали му панталоне и терали га да пева, док су га девојчице спречавале да изађе из учионице да не би пријавио догађај.

– У оквиру школе одржали смо састанке Тима за безбедност и са родитељима. Утврђено је да је реч о другом степену вршњачког насиља, те случај нисмо пријављивали, али смо предузели мере за које смо надлежни – каже за “Новости” директор школе Драган Стојановић.

Он наглашава да је школа све урадила у интересу ученика, али да дечак није физички злостављан и да су деца навела да су се “шалила” и да им није била намера да га злостављају.

– Реч је о деци код које није примећен никакав вид насилног понашања. Свесни су да су својим актом повредили дечака и прихватају одговорност. Води се појачан васпитни рад – појашњава директор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он не крије да је овом догађају претходио вербални сукоб. Иначе, мајка жртве вршњачког злостављања ради у овој школи као професор страног језика, док је отац припадник полиције. Више јавно тужилаштво из Врања наложило је да се од свих актера, у присуству родитеља, узму изјаве и изврше накнадне консултације. Занимљив је детаљ да школа нема школског полицајца.

Прочитајте још:  Јариње: Пети дан блокаде уласка камиона са српском робом на КиМ

Други инцидент десио се у Школи за дизајн коже у Београду, 17. новембра, када је дошло до бруталног вршњачког насиља. Ученица првог разреда, иначе понављач, пред другим ђацима крвнички је претукла другарицу из одељења, наводно због тога јер је ова одличан ђак. После инцидента, дечаци из других одељења, који подржавају тинејџерку-насилницу, поручили су да је најбоље да се жртва испише из школе јер ће јој њихова другарица “отворити лобању”! Због овог случаја састао се тим за насиље у школи, а укључено је и Министарство просвете.

Случајеви напада на професоре нису тако чести као случајеви вршњачког насиља у школама, али просветни радници потврђују да је све више и једних и других. За само два месеца, од почетка ове школске године, Министарство просвете забележило је чак 75 пријављених случајева насиља, највишег, трећег степена. У току целе прошле године забележено их је 710.

– Насиље у школама не само да не престаје, већ се повећава, и међу вршњацима и над професорима, а психолози би рекли да се насилници прво “опробају” на вршњацима, а онда прелазе на веће ауторитете, као што су наставници и родитељи – каже Јасна Јанковић из Уније просветних радника.

Она додаје да што год да је до сада рађено, испоставило се као недовољно, па су потребне радикалније мере.

– Друштво нас је понизило и статусом и зарадама, па су неки то, изгледа, схватили као “лов” на наставнике. Они не могу да држе нормално наставу јер им сметају они којима је досадно и који желе популарност по сваку цену. До решења се не може преко ноћи. Ако данас почнемо да радимо, прве резултате видећемо најраније за пет година – каже Јанковићева.

Прочитајте још:  Рама лобира за Куртија у Црној Гори: Важно да на НАТО самиту имамо заједнички став о ситуацији у региону

Новости

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *