Украјинска војска погубила 10 заробљених руских војника

0
украјинска , руских

Министарство одбране Русије је саопштило да је украјинска војска починила ратни злочин након што се данас на друштвеним мрежама појавио снимак на којем се виде руски војници како леже на земљи, а после тога у локвама крви.

Министарство је видео снимак описало као доказ „намерног и методичног убиства“ више од десет руских војника од стране украјинских оружаних снага, који су им „пуцали право у главе“.

„Овакви поступци доказују варварску природу владе у Кијеву на челу са председником Владимиром Зеленским, као и свих оних који је бране и подржавају“, саопштило је Министарство.

 

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Украјински војници који су се ове недеље предали руским трупама третирају се у складу са свим релевантним Женевским конвенцијама, инсистирало је Министарство.

„Циљано и методично убиство које су извршили изопачени припадници војске Украјине, хицима у главу, над више од десет непокретних руских војника нико неће моћи да прикаже као ‘трагичан изузетак’ док кијевски режим наводно поштује права ратних заробљеника“, додаје се у саопштењу Министарства.

Такође се наводи да ће Зеленски и његови сарадници морати да одговарају пред судом историје, народима Русије и Украјине за сваког мученог и убијеног руског ратног заробљеника.
Зверско убиство руских заробљеника је уобичајена пракса у украјинским јединицама, коју Запад не примећује, додаје се у саопштењу Министарства.

Руски Савет за људска права при председнику Русије реаговао је на инцидент позивајући на међународну истрагу о ономе што је председник Савета Валериј Фадејев описао као „демонстративан и смео злочин“.

„Ово је кршење свих могућих конвенција о забрани окрутног поступања према заробљеницима, као и међународног права и моралних норми“, рекао је Фадејев и додао да ћемо „тражити реакцију међународне заједнице, као и истрагу“.

Прочитајте још:  "Неутрална" Швајцарска тражи од Србије да не блокира "Косово"

Москва ће информације о погубљењу руских заробљеника послати Канцеларији УН за људска права, Савету Европе, као и Амнести интернешенелу и Међународном комитету Црвеног крста, додао је Фадејев.

Ово није први овакав случај у којем су учествовали украјински војници. Крајем марта појавио се снимак на коме се види како украјински војници пуцају руским заробљеницима у ноге из непосредне близине.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *