Берлин нуди противракетни систем “Патриот” Варшави

0
русија

(фото:АП)

Немачка је понудила Варшави противракетни одбрамбени систем “Патриот” како би јој помогла да обезбеди свој ваздушни простор након што се залутала ракета срушила у Пољској прошле недеље, изјавила је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.

Немачка Влада је већ најавила да ће понудити свом суседу даљу помоћ у ваздушној контроли са немачким “Еурофајтерима” након инцидента, што је у почетку изазвало бојазан да би се рат у Украјини могао прелити преко границе.

“Понудили смо Пољској подршку у обезбеђивању ваздушног простора са нашим “Еурофајтерима” и системима противваздушне одбране “Патриот” – рекла је Ламбрехтова за лист Рајнише пост.

Прочитајте још:  Литванија шаље војску на границу са Пољском и Белорусијом
Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је, по свему судећи, пројектил који је погодио Пољску прошле недеље и убио две особе, испалила украјинска противваздушна одбрана, а не руска страна.

НАТО је кренуо у јачање противваздушне одбране у источној Европи након почетка руске специјалне операције у Украјини у фебруару.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ко је Олаф Шолц, могући наследник Ангеле Меркел из редова социјалиста?
Више десетина НАТО савезника предвођених Немачком у октобру је покренуло иницијативу за заједничку набавку система противваздушне одбране за више облика пријетње, укључујући “Патриот”.

У време хладног рата Немачка је имала 36 јединица “Патриот”. Немачке снаге тренутно имају 12 јединица “Патриот”, од којих су две распоређене у Словачкој.

РТРС

 Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *