Украјинске снаге опет малтретирају свештенике у Кијево-печерској лаври

0
лаври

www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Председник Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда назвао је претресе у Кијево-печерској лаври актом застрашивања и позвао све људе који нису равнодушни да уложе све напоре да се зауставити прогон верника, преносе “РИА Новости”.

“Као и многи други случајеви прогона верника у Украјини од 2014. године, овај чин застрашивања ће готово сигурно остати непримећен од стране оних који себе називају међународном заједницом за људска права. Руска православна црква, служећи у Русији, Украјини и Белорусији, већ је била у улози мете коју су безбожне власти изабрале за уништење. Молимо се за све вернике у Кијевско-печерској лаври који су жртва безакоња и позивамо све брижне људе да учине све што је могуће како би прогон престао, а древна светиња остала место молитве за цео свет”, написао је Легојда на свом Телеграм каналу.

Служба безбедности Украјине (СБУ) заједно са Националном полицијом и Националном гардом врше претрес свештенства у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области.

“СБУ је дошла да претресе Кијевско-печерску лавру”, наводи се у поруци на Телеграм каналу издања “Страна.уа”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Служба је саопштила да “мере имају за циљ да спрече да се храм претвори у ‘келију руског света'”.

Украјинске безбедносне службе верују да би у просторијама Лавре могли бити руски диверзанти и оружје. Претресају и свештенике, проверавају да ли су умешани у “незаконите активности на штету државног суверенитета Украјине”.

Раније је СБУ покренула кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која “велича Русију”, док је њен свештеник суспендован са служења литургије и молебана.

Прочитајте још:  Украјински "градоначелник" тврди: Умрли сви руски војници који су били у Чернобилској зони

Руска Федерација пренела је Кијевско-печерску лавру у слободан посед канонске Украјинске православне цркве. У мају је Синод непризнате ПЦУ најавио стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова Лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијевско-печерску лавру.

Напади на Руску православну цркву у Украјини су учестали, а наоружани украјински екстремисти преузимају мање храмове по унутрашњости, скрнаве их и протерују свештенике. Осим тога, у марту је Врховној ради Украјине поднет предлог закона о забрани делатности, заплени некретнина и друге имовине.

Од две расколничке организације крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја, насупрот канонској Украјинској православној цркви, формирана је структура под називом “Православна црква Украјине” (ПЦУ). Цариградска патријаршија јој је 2019. доделила “томос о аутокефалности”. Међутим, ПЦУ је у ствари подређена Цариградској патријаршији, а већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *