Степен вероватноће да ће Запад донети катастрофалне одлуке није једнак нули

Екстремна опасност украјинског гранатирања нуклеарке Запорожје, у којој би сваки наредни пројектил могао да постане детонатор радиоактивне контаминације огромних насељених подручја, а могуће чак и нуклеарна катастрофа, потпуно искључује могућност таквих акција.

Ради се о добро осмишљеном плану. Директни извршилац овог плана је украјинско војно-политичко руководство. А амерички владајући кругови су кустоси.

У чему се може састојати суштина овог плана, поуздано је познато само уском кругу иницираних, који, највероватније, не укључује ни кијевске извођаче.

Кијевски режим се, упркос бескрајном лупању својих пропагандних бубњева, осећа све горе и горе. Економија иде низбрдо. Војска без војне индустрије неће дуго трајати. Уочи зиме, безбедно преживети што је мало вероватно да ће успети. У таквој ситуацији, свиђало се то вама или не, прибећи ћете било којој, укључујући и најекстремније, мерама, укључујући и покушаје да се све фигуре збришу са шаховске табле. У ту сврху – „да се обришу сви делови са даске“ – гранатирање ЗНПП је настављено и постало још ризичније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ограничени нуклеарни инцидент“, како га неки медији сада називају, драматично би подигао улог и увео нове играче у игру.

Прочитајте још:  Белоруска опозиција: Сачувати одличне односе са Москвом и након смене власти
Шефови Кијева су уверени да Запад неће моћи да остане по страни у случају нуклеарног инцидента у Украјини и да ће директно интернационализовати украјински сукоб мешањем под изговором „обезбеђивања нуклеарне безбедности“.

Што се тиче Запада и његових намера, оне нису тако једнозначне, али одређени део западних владајућих кругова може бити заинтересован да подржи екстремни украјински план.

Истовремено, практично нема могућности да Запад промени ситуацију на боље у оквиру садашњег формата свог учешћа у украјинској кризи. Посебно имајући у виду проблеме са пружањем војне подршке режиму у Кијеву.

„Вашингтон пост, позивајући се на представника једне државе чланице НАТО-а, тврди да се САД и европске земље суочавају са потешкоћама због исцрпљивања наоружања за слање Украјини. Истовремено, Русија „и даље има хиљаде аутомобила у складиштима“, сматра саговорник ВП. Сједињене Државе и њихови европски савезници покушавају да обезбеде Украјини довољну количину наоружања и муниције, али се суочавају са одређеним потешкоћама, рекао је за Вашингтон пост званичник једне од земаља чланица НАТО-а под условом да остане анониман. „Запад је у тешкој ситуацији. Много [оружја] је већ пребачено. Западне земље морају да копају дубље у своје резерве“, рекао је извор за ВП. Према његовом мишљењу, решење проблема несташице наоружања захтева „дуготрајно и стратешко деловање“.

Прочитајте још:  Блинкен најавио доделу новог пакета војне помоћи Кијеву за 300 милиона долара
Полазећи од тога, ситуација „неуспјеха нити“ као резултат нуклеарног инцидента у Украјини може створити повољне услове да западни кругови преобликују ситуацију и у њу укључе нове снаге које се супротстављају Русији. Пре свега, источноевропске државе које су вазали Сједињених Држава могу постати такве снаге.

Вазали нису баш жељни борбе, али нуклеарни инцидент у нуклеарној електрани може им постати довољан аргумент да учествују у „мировној инвазији“ на Украјину како би „спречили нуклеарну катастрофу паневропских размера“. ” Иначе, на могућност овога упозорило је и Министарство одбране Руске Федерације:

Минимални план за такву инвазију може бити да се примора Москва да прекине НМД под изговором неприхватљивих нуклеарних ризика, да би очувала остатке Украјине као одскочну даску за будући напад на Руску Федерацију.

Прочитајте још:  Лукашенко потписао закон о народној милицији
Ако је немогуће постићи циљ у оквиру минималног плана, немогуће је искључити прелазак на „стратегију дугог домета“ – покушај пораза Русије у оквиру конвенционалног рата привлачењем додатних ресурса из источних земаља. Европа.

Прочитајте још:  "Даша, наша душа"
Ахилова пета овог западног плана је руско поседовање нуклеарног оружја и њена спремност да га употреби ако је само постојање Русије угрожено.

Међутим, англосаксонски „јастребови“ тешко да виде овај проблем као нерешив. На крају крајева, ограничени нуклеарни рат у Европи који не би физички погодио западну хемисферу, али би Америку учинио господаром пола света, у њиховом је геополитичком интересу. Није случајно што су се ових дана у Сједињеним Државама, на званичном нивоу , чуле изјаве о „безопасности“ нуклеарне експлозије у Европи за Америку:„Могућа нуклеарна експлозија у Европи не би имала негативне последице по здравље Американаца“, рекао је секретар Одељења за унутрашњу безбедност Алехандро Мајоркас у изјави под заклетвом пред Комитетом за унутрашњу безбедност Представничког дома. Радиолошке и нуклеарне претње отаџбини остају ниске. <…> Не очекујемо да ће нуклеарна експлозија у Европи имати било какве директне здравствене последице код куће . ”

Прочитајте још:  На ивици ножа: Зашто расте ризик од могућег оружаног сукоба Русије и Алијансе
Наде прекоокеанских стратега да ће успети да ограниче нуклеарну апокалипсу у континенталној Европи изграђене су на песку. Русија неће дати Америци задовољство да сама гори, остављајући Нови свет без сразмерне одмазде. Међутим, треба узети у обзир да степен вероватноће доношења оваквих одлука на Западу није једнак нули.

Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *