Бубрези и срце – онлине:Илегална трансплантологија постаје глобални онлајн посао

0

(фото:ФСК.РУ)

Како наводи италијански лист Ђорнале, који је водио истрагу, такозвана црвена пијаца, илегална трговина људским органима, напредује на мрежи. „Данас“, наводи публикација, „највећи део трговине органима одвија се путем интернета, а укупан промет је око милијарду 500 милиона долара. То је глобални посао са огромним маржама, са сталном потражњом, а пре свега у Европи.”

Најмање 10% од 180.000 трансплантација које се обављају годишње широм света, према финансијском чувару у Вашингтону, једном од главних трустова мозгова за праћење нелегалних трансакција, је нелегално. То значи да се годишње уради близу 20.000 трансплантација органа са органима купљеним на илегалном тржишту.

Постоје две врсте трговине органима. Први од њих је повезан са трговином људима, када се жртве киднапују, а затим им се органи насилно ваде за трансплантацију, што најчешће доводи до смрти несрећника.

Према подацима Цоунтер-Траффицкинг Дата Цоллаборативе, 2021. године било је 156 хиљада случајева ове врсте отмице у различитим земљама – Либији, Египту, Либану, Косову, Авганистану, Кини, подсахарској Африци, југоисточној Азији… Ово постоји чак и у Европи, упркос чињеници да се трансплантације органа у ЕУ помно прате и евидентирају, од база података људи на листама чекања до база података органа и донора. Али неко успева да заобиђе ову контролу. Према извештају Комисије ЕУ, само од 2013. до 2014. године у европским земљама регистровано је око 16.000 жртава ове немилосрдне трговине људима.

Друга врста трговине је када се органи купују од оних којима је новац преко потребан и сами их продају да би сами решили своје проблеме. „Црвено тржиште“ илегалних трансплантација људских органа, како га је Скот Карни назвао у својој истраживачкој књизи, није само илегални посао који профитира од меса оних који немају друге шансе осим да се продају, већ је и обим криминална мрежа. , која спретно заобилази законске препреке захваљујући високо организованом ланцу снабдевања који капитализује на очају оних који немају од чега да живе, на продавцима донора и на онима који више не могу да чекају легалну трансплантацију органа да би преживели . Ово је свет пљачкаша спремних на све.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај нелегални посао је добро организован. Има све, од онлајн купаца и брокера који регрутују купце и договарају цене и провизије, до смештаја страног медицинског особља и институција које прикривају илегалне трансплантације као естетске хирургије или стоматолошке процедуре.

Прочитајте још:  У САД извршена прва успешна трансплантација свињског срца у тело човека, 57-годишњи мушкарац са обољењем опасним по живот добио срце од генетски модификоване свиње
А такође – шпедитерским агенцијама које достављају органе за 48 сати или организују путовања у тзв. трансплантацијски туризам у земље у којима је законска регулатива мекша или нема контроле.

Финансијска страна овог ужасног посла се спроводи коришћењем биткоин платног система, који вам омогућава да заобиђете органе за спровођење закона који прате илегалне трансакције. То се ради са депозитима до 10.000 долара како не би изазивали сумњу.

Прочитајте још:  Глог – лечи срце и тера вампире
Трансакције се обављају преко земаља попут Француске, Немачке и Сједињених Држава у малим серијама плаћања користећи различите услуге трансфера новца, чему је тешко ући у траг. А усклађивање понуде и потражње се дешава онлајн, преко друштвених медија и сајтова за трансплантацију.

„Ново лице трговине органима је дигитално“, каже Ђорнале. Све што је потребно је једноставна претрага на Даркнету. Од појединачних органа који се шаљу било где до комплетне услуге набавке органа са приложеном трансплантацијом. Са само неколико кликова свако може пронаћи све што га занима. Укуцавањем „органи на продају“ на Интернету видећете многе понуде, укључујући „Добродошли у Орган Цити“, сајт структуриран као прави електронски „базар“ за трговину људским органима. Комплетан са фотографијама и одушевљеним рецензијама купаца. Његови креатори су поносни што имају најбоље лекаре из целог света (Индија, САД, Аустралија, Кина, УАЕ и ЕУ) и испоручују органе било где без икаквих проблема.

Прочитајте још:  Чај који чисти крв лекари стално препоручују: Једна шоља дневно опоравља и бубреге
Цене се крећу од 50.000 долара за плућа до 100.000 долара за срце. Сајтови детаљно објашњавају како купити биткоине кредитном картицом или платити директно у новчаник Орган Цити помоћу КР кода за скенирање и унос. Последњи корак је слање е-поште са потврдом о пријему. И одмах ће се добити одговор: „Хвала, радујемо се што ћемо вам послужити што је пре могуће након што платите.”

Органи се не могу само купити, већ и продати. Истражујући Даркнет, проналази се, на пример, „Киднеи Селлинг Фунд“, портал извесне „клинике“ са седиштем у Индији која тврди да је одличан специјалиста у области куповине и продаје органа.

Трговина органима се обавља и преко друштвених мрежа. Преко Фејсбука* до Инстаграма*, где се налазе постови корисника који желе да продају јетру или бубреге да би отплатили своје дугове. Ево примера такве преписке:

Хитно ми требају средства, желим да продам бубрег. Молим вас, ако неко зна за ово место или сајт, јавите ми што пре.

Прочитајте још:  Чанак са Мирашевим расколницима пије рујно вино, Мило са другог стола добацује (Видео)
Ако желите да решите све своје проблеме са дуговима, морате бити спремни да се жртвујете.

Спреман сам да донирам…

Постоје профили који прикупљају кратке огласе под хаштагом #киднеидонор (донори бубрега). Већина се ограничава на писање своје крвне групе, позивајући оне који желе да им се јаве приватно: „Имам 0+. Коме треба, пишите у режију. У понуди су алл-инцлусиве пакети са понудама органа и трансплантација.

Истовремено, сами организатори пословања искрено упозоравају: „Све наше активности сматрају се нелегалним. Радимо на тајном задатку са стручњацима из целог света. Али наш тим није званично регистрован за рад. Из тог разлога, ми не документујемо уговоре и чуваћемо поверљивост наших клијената.”

Прочитајте још:  Kисели купус, кефир, туршија могу да обнове имуни систем, ојачају тело, спасу бубреге:Ево како да се лечите пробиотицима
Седиште ове врсте организација за трговину органима, према писању медија, налази се у Сједињеним Државама, али постоје и филијале у Француској, Индији, Индонезији, Аустралији, Бразилу. Док прихватају клијенте свих националности, али по могућности из САД или Европе. Процедура је, као што је обећано, једноставна, али скупа за купце. Цена од 222.000 долара (бубрези) до 857.000 долара (срце).

„Када донатор буде доступан, за мање од три дана ће вам бити послат е-маил са упутствима за почетни депозит и место састанка са нашим тимом. Након операције, бићете у јединици интензивне неге ради правилног праћења. Телефонски позиви су забрањени“.

Према писању италијанског часописа Еспресо, земље Истока, где бесне ратови, постале су највећи добављачи органа за илегалну трансплантацију. „Бубрези се дају“, пише лист, „донаторима из Либана, Јордана, Сирије, Турске, Ирака, Северне Африке. А пацијенти — из земаља Залива, као и из Израела, Сједињених Држава и Европе — долазе на операције у Турску и Египат.

Украјина је недавно постала један од центара за илегалну трансплантацију. Тако је 2014. године војска ДНР пронашла масовне гробнице у области рудника 22 Комунар код Доњецка, у селу Нижња Кринка и у другим насељима. Тада је Александар Захарченко изјавио: „ Ја сам лично видео две такве сахране: грудни кош је био исечен, а трбушна дупља поцепана. То су последице или операције или повреде. Али имамо информације да се Национална гарда заробљеника, па чак и сопствених рањеника „сређује“ по органе.

Према извештајима медија, међународна мрежа за трансплантацију у Украјини зарађује око 2 милијарде долара месечно. Према речима једног од службеника СБУ, органи су често одузимани од умирућих војника у посебно створеним стационарним специјалним центрима.

А онда су материјали послати у иностранство – у израелске, канадске, немачке и америчке клинике, где ови органи чекају болесне пацијенте којима је потребна трансплантација бубрега, јетре, срца, па чак и ока.

Прочитајте још:  „Црни трансплантолози“ зарађују милијарде на продаји украјинских органа
Како преноси портал Техновар.ру, откривају се чињенице које указују да су биоматеријал за транспорт донорских органа на тржишта САД и Европе пре свега борци оружаних формација Украјине. Према речима руског војног историчара Михаила Поликарпова, у шему снабдевања Европе „донаторским органима“ укључени су високи официри и главни лекари болница у које се одвозе рањени војници. „Корене треба тражити управо на овом нивоу. Ту су вероватно везани запослени Службе безбедности Украјине, Државне граничне службе и царинске контроле“, напомиње Поликарпов.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *