ЦЕНЗУРА ПРОЛАЈФ КЛУБОВА У ЛАТИНСКОЈ АМЕРИЦИ

0

У Монтереју, главном граду мексичке државе Нови Леон, абортус није легалан. Један студент медицине покренуо је пролајф клуб на државном универзитету. Управа универзитета приморала је клуб да заустави активности, наводећи да не смеју да говоре о абортусу. Председник клуба, Родриго Гарсија, обратио се медијима. После отприлике два месеца, универзитет је вратио клуб.

Прочитајте још:  Фасцинантан призор: „Изронила“ црква која је деценијама била под водом
Када сам упознала Родрига у кафетерији у изложбеном центру Мексико Ситија, који је недавно био домаћин Светског конгреса породица, рекао ми је нешто што ме је веома изненадило. Након његовог храброг наступа у медијима, клубу је омогућено да настави с радом, али је морао да се усредсреди на бескућништво, сиромаштво и друга питања која нису повезана с темом абортуса. Зашто? Због страха од још веће освете универзитета уколико би се клуб директно фокусирао на абортус.

Родригова прича није неуобичајена. То је заправо норма у Мексику и широм Латинске Америке. Када је наш тим Pro Life Global посетио Боливију у јулу, срели смо се с једном пролајф ТикТок инфлуенсерком. Упркос чињеници да абортус није легалан у Боливији (с неколико изузетака), ова инфлуенсерка је замолила да остане анонимна јер је добила претње од универзитетских професора да можда неће моћи да дипломира на друштвеним студијама ако настави да јавно говори о праву на живот.

Када студенти попут Родрига и боливијске инфлуенсерке наиђу на притисак и цензуру, скоро увек одустану од свог циља, рекла ми је Кристина Родригез, социолог из Мексика, док смо јеле тостаде у локалном мексичком кафићу. „Уплашени су и не знају шта да раде. Универзитет им затвара клуб. Они знају да ће правни процес бити скоро немогућ. Једина опција коју имају јесте да се обрате медијима, али ако немају подршку и упутстава о томе како да то ураде ефикасно, они одустају.”

Родриго није одустао, највише зато што је његова универзитетска група део водеће мексичке пролајф омладинске организације, Juventud y Vita (Juvi), која је присутна у 16 градова широм земље. Међутим, Родригова група је једина Juvi пролајф универзитетска група, стога он жели да то промени, али је тешко да нађе времена за то с обзиром на предавања на факултету и свакодневне обавезе пролајф студената. И даље је непознато да ли има још пролајф универзитетских група активних у Мексику; пролајф лидери које сам срела нису знали за друге организације чије руководство није одустало од борбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али није администрација универзитета једино што студентима отежава заговарање права на живот. „Већина мојих колега су за абортус“, рекла је Фатима, студенткиња на Католичком универзитету у Анахуак Керетару у Мексику. „Управа универзитета не жели да студенти причају о абортусу из страха да ће студенти који подржавају абортус изнети боље аргументе од оних који подржавају право на живот и да ће се више студената предомислити и почети да подржава абортус.”

Прочитајте још:  Мексико тражи помоћ од Кине: "Американцима недостаје морала"
Наравно, ово је ужасно. Нико не треба да се плаши разговора о абортусу, посебно не они који верују да је сваки живот вредан јер имамо науку, чињенице, логику и саосећање на нашој страни.

Ова суморна ситуација резултат је недовољно повезаног и уједињеног глобалног покрета за живот. Постоје пролајф организације које врше обуку за наступе у медијима и пружају правне савете. Постоје фантастичне пролајф организације које држе обуку. Али нису повезане са студентима на терену.

Догађаји попут Светског конгреса породица у Мексико Ситију почетком октобра помажу да се окупе лидери како бисмо могли да удружимо снаге. Они су само један корак у стварању међусобно повезаног покрета, сличног ономе који предводи Глобална организација Планираног родитељства. Ова организација сарађује с преко 70 других организација како би „подржали храбре“. Они доводе младе активисте у центар и опремају их, подучавају и финансирају како би се залагали за абортус и уклонили мере које штите новорођенчад и њихове мајке широм Африке и Латинске Америке. Мексико је једна од њихових осам земаља у фокусу.

Током доручка прошлог викенда, срела сам школског администратора из мреже католичких универзитета која укључује и универзитет који похађа Фатима. Узбуђен је што ради са организацијом Pro-Life Global како би научио своје студенте како да се залажу за живот и да оснивају пролајф клубове – рекао је да је то био одговор на молитву да ме упозна. Фатима је такође рекла да би волела да јој помогнемо да покрене пролајф клуб на свом универзитету.

Прочитајте још:  Западни емисари доживљавају фијаско у земљама Латинске Америке
Направили смо и планове с тимом организације Juvi да обучимо вође њихових градских група о најбољим праксама које им могу помоћи да промене срца и умове људи кад је реч о абортусу, и то на бесконфликтан начин, а затим да им обезбедимо алате како би они заузврат могли да обуче све чланове својих група.

Ако желимо да преокренемо глобални талас легализације абортуса, морамо створити пролајф покрет који је вођен локално, а глобално повезан с другим покретима, и који активно подупире и опрема локалне студенте активисте најбољим праксама, медијском обуком и правном позадином за превазилажење цензуре, дискриминације и претњи с којима се свакодневно суочавају.

Прочитајте још:  Градоначелник малог мексичког града Сан Педра Хуамелуле, у вековима старом ритуалу, оженио се - алигатором
Због тога је мали тим међународних пролајф студентских активиста пре годину дана покренуо Pro-Life Global. Имамо пуно посла и дуг је пут до стварања света без абортуса, али сваког дана студентима као што је Родриго пружамо подршку и смернице које су им потребне како би се храбро залагали за живот у медијима, код управе свог универзитета и својих другова, тако да се свет полако приближава тренутку у ком ће свака мама и њено дете имати помоћ и подршку која им је потребна не само да изаберу живот, већ и да напредују.

ИФАМ.ЊУЗ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *