Како САД преузимају европску економију

0
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

ЕУ се пробудила и очајнички покушава да заштити своју индустрију.

Покретање програма индустријских субвенција од 369 милијарди долара од стране америчког председника Џоа Бајдена у оквиру Закона о смањењу инфлације за подршку зеленој индустрији коначно ће убити европску економију. Европа је то већ почела да схвата и алармира, махнито покушавајући да предузме мере одмазде.

Лист Фајненшел тајмс напомиње да ће према америчком закону о смањењу инфлације, потписаном у августу, САД обезбедити субвенције од 600 до 800 милиона долара погонима и фабрикама које се налазе у Америци. Поређења ради, стимулативне мере, на пример, у Немачкој износе свега 155 милиона евра (158 милиона долара).

„Званичници ЕУ страхују“, навело је у четвртак европско издање америчког листа Политико, „да ће се због тога европска предузећа суочити са готово непремостивим притиском и да ће бити принуђена да улажу нове инвестиције у Сједињене Државе, а не у Европу“.

Политицо истиче да се „Европа суочава са двоструким ударом од Сједињених Држава. Не само да руске акције у Украјини чине вероватним да ће цене енергије на континенту заувек остати много веће него у Сједињеним Државама, већ ће сада амерички програм субвенција коначно докрајчити европску индустрију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француски министар финансија Бруно Ле Мер већ је успео да израчуна штету конкретно само Француској од протекционистичких мера Американаца. То је минус 10 хиљада радних места у индустријском сектору и минус 10 милијарди евра инвестиција, а ово су само најскромније процене. Ништа мање штете неће претрпети ни друге „локомотиве” европске привреде, попут Немачке и Италије.

Прочитајте још:  Плаћеници који су дошли у Украјину из САД, Британије и других делова Европе појачавају нападе на руске лекаре
У Немачкој, водећој економији у ЕУ, развија се драматична ситуација. Последњих недеља скоро свакодневно стижу тужне вести о економској ситуацији у Немачкој, пише професор економије Кристијан Крејс на страницама Деутсцхе Виртсцхафтс Нацхрицхтен.

Стручњаци упозоравају да ће Немци осиромашити у просеку за 20-30%, затвориће се кључна индустријска предузећа у земљи и почети деиндустријализација. Немачка је, истиче Крајс, упала у „замку цена“, цена струје и гаса на немачком тржишту је много већа него на америчком и азијском тржишту. Истовремено, највећи скок цена тек предстоји.

У 2022. години, као резултат повећања цене испорученог горива, основне цене електричне енергије у Европи порасле су за скоро 300%, наводи Тиме.цом. Сједињене Државе су прво подстакле антируско расположење на континенту, што је довело до претње енергетске кризе, а затим, да би оствариле профит, повећале извоз својих скупих енергетских ресурса у регион.

Као резултат тога, цена енергије у еврозони је нагло порасла. Према часопису Фортуне, тренутна цена струје је 60 центи по киловат-сату, што је пет до десет пута више него у већини америчких држава.

Пренос дела производних капацитета из Европе није природан процес вођен избором тржишта, истиче магазин, већ резултат директне интервенције Вашингтона у глобалном ланцу снабдевања.

Прочитајте још:  АМЕРИКА ШАЉЕ ОГРОМНО ПОЈАЧАЊЕ У ЗЕМЉУ БЛИСКОГ ИСТОКА: Очекује се велика ескалација сукоба!
И сами Европљани су већ израчунали да ће их одбијање гаса и нафте из Русије коштати 283 милијарде евра годишње. Зато се сада у Европи, где су до сада послушно извршавали сва упутства из Вашингтона, хватају за главу.

Тијери Бретон, европски комесар за унутрашње тржиште, први је огласио аларм. На састанку са европским индустријским руководиоцима 21. новембра, он је упозорио да је амерички закон о смањењу инфлације “егзистенцијални изазов” за Европу. Потребна је хитна акција да би се „преокренуо процес деиндустријализације“, рекао је он.

Бретонова најава одражава позиве водећих пословних лидера широм Европе који упозоравају да би се европски произвођачи ускоро могли суочити са савршеном олујом. „То је као да се удавиш. Све је тихо“, рекао је председник БусинессЕуропе Фредрик Персон.

Амерички закон о смањењу инфлације најтеже погађа кључне европске индустрије, попут произвођача аутомобила попут Француске и Немачке, јер подстиче потрошаче да купују америчке производе када су у питању електрична возила. ЕУ то види као подривање глобалне слободне трговине и стога Брисел жели да осигура да европске компаније могу да уживају исте погодности као и америчке.

Прочитајте још:  "НЕОЗБИЉНО" Кина упозорава САД: Не процењујте наш нуклеарни арсенал на основу снимака
У том циљу, Брисел је већ направио пробни план за супротстављање субвенцијама америчке владе сопственим фондом ЕУ за помоћ европским предузећима.

Реч је о „Европском сувереном фонду”, својеврсном „Фоду за спасавање Европе”, који је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен већ поменула у свом септембарском обраћању. Његова сврха ће бити да помогне предузећима да инвестирају на континенту.

Прочитајте још:  Србију до краја године чека још три милијарде евра Вучићевог новог дуга
Како преноси Политико, високи званичници кажу да ЕУ треба да реагује веома брзо јер компаније већ доносе одлуке о томе где да изграде своје будуће фабрике за производњу свега, од батерија и електричних аутомобила до ветротурбина и микрочипова. И многи ће већ пренети своју производњу у Сједињене Државе или у друге земље.

„Џо Бајден води отворено протекционистичку политику“, жали се француски лист Атлантико. „Чак и ако су САД увек биле у стању да задрже матичну државу у одређеним секторима, сада видимо ширење утицаја у свим стратешким секторима: електрична возила, водоник и тако даље. Ово се односи на све технологије будућности. Американци желе да се модерна технологија развија на њиховој територији и искориштавају недостатак конкурентности из Европе због раста цена енергије (ово посебно погађа земље ЕУ јер цене струје и гаса расту у региону) да убеде произвођаче да дођу и настањују се у Америка. Зато настоје да ослабе своје ривале, посебно немачку индустрију“, напомиње Атлантицо.

Прочитајте још:  Више од 93 одсто бирача у Запорошкој области гласало је за прикључење Русији
Међутим, да би европски план за супротстављање нападу САД успео, европске земље морају деловати као уједињени фронт. Али и сада многи сумњају у могућност тога, верујући да ће свако у ЕУ навући ћебе на себе.

„Тренутно“, рекао је француски економски стручњак Франсоа Жеролф, „видимо све више неслагања између Француске и Немачке по скоро сваком питању. Разилажења између две земље неумољиво расте“.

Новинари су питали Жеролфеа да ли би европски закон “Купујмо”, који је предложио француски председник Емануел Макрон, помогао предузећима. „Прилично сам песимиста у вези са овим“, одговорио је. – Додуше, ово је исправна одлука, али они се позивају на кампању „Купујмо европско”, а не мислим да то желе наши партнери на континенту. Бојим се да не можемо да се договоримо“.

„Ризик је“, рекао је Геролф, „да ми Европљани више нећемо моћи да утичемо ни на Кину ни на Сједињене Државе. На крају, питање ће бити да ли има смисла у савезу који је осмишљен да нас ојача, пошто више не можемо да се договоримо о важним темама?

Прочитајте још:  Стари Словени и Хришћанство - 1. део
У међувремену, европски лидери и даље не губе наду у постизање споразума са Сједињеним Државама. Тако ће се 1. децембра председник Макрон састати са Џоом Бајденом у Вашингтону, где ће се поново расправљати о питању задирања у интересе европске и посебно француске индустрије у корист америчке.

„Али за сада нема знакова да ће се Американци повући“, пише у вези с тим грчко издање Проневс, „зашто би? Добили су шта су желели када су Европљани нормално спавали и ништа нису разумели. Ускоро ће ЕУ схватити да рат у Украјини служи само америчким интересима. Али ако наставе да показују спорост и неодлучност, као и обично, САД ће једноставно погазити ЕУ“, закључује публикација, тужно по Европу. Ово се, очигледно, дешава.

„Прави непријатељ Европе није Русија, већ Сједињене Државе“, пише историчар-истраживач Ериц Суесс у америчком издању Биг Тхинк. „Чињеница да је америчка влада дигла у ваздух Северни ток од Русије до Европе после година и лукавијих покушаја да их саботира „дипломатским“ средствима, примораће Европу да стално и значајно преплаћује.

Прочитајте још:  Немачка: Осуђујућа пресуда због транспарента „Вакцина ослобађа“
Историчар-истраживач сматра да је „сасвим природно да Русија буде главни снабдевач ЕУ енергентима, јер је део Европе, налази се на истом континенту као и други европски народи. Стога би Русија могла да им преноси енергију цевоводима. Осим тога, имала је вишак гаса, а другим европским земљама је био веома потребан. Тако би требало да функционише међународни капитализам, али империјалистички капитализам – или, другим речима, међународни фашизам – опстаје и напредује само кроз експлоатацију других нација.

„Од сада ће све европске земље, осим Русије, плаћати највише цене у свету за енергију (не само преко гасовода). То ће се још дуго повући јер су џиновски гасоводи уништени. Већина ових земаља већ купује гас из Сједињених Држава, које се сматрају империјалним центром Европе. Њихов прави непријатељ је Америка“, каже Биг Тинк

Владимир Малишев/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *