Нема европског јединства: Чланице ЕУ неће заједно куповати руски гас

0
бриселу , еп

(Фото: АП)

Министри енергетике земаља чланица ЕУ договорили су се да искључе руски гас из уговора о заједничкој куповини, чија би количина у 2023. години требало да напуни најмање 15 одсто складишта гаса земаља чланица, односно 13,5 милијарди кубних метара, наводи се у саопштењу Европске комисије, објављеном након неформалног састанка одржаног у Бриселу.

“Нова правила ће дати могућност земљама чланицама ЕУ и њиховим енергетским компанијама да заједно купују гас на глобалним тржиштима”, наводи се у документу.

Европска комисија напомиње да су државе у обавези да “преко овог механизма купе 15 одсто гаса, неопходног за пуњење својих складишта 2023. године”.

“Државе чланице су посебно истакле да ће руски гас бити искључен из заједничких набавки”, наводи се у саопштењу.

Данас раније, министри енергетике ЕУ на састанку у Бриселу нису успели да се договоре о увођењу горње границе цене руског гаса (и нафте) коју је предложила Европска комисија, потврдио је мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто, и додао да је једино договорено да ће се наредни састанак одржати 13. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *