Апсурди, Хрватска и Црна Гора: У Подгорици споменик, у Загребу Тито не може ни на поштанску марку!

0
тито

Хрватска пошта није одобрила израду пригодног жига са ликом Јосипа Броза Тита на захтјев Савеза антифашистичких бораца и антифашиста и Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске за филателистичку изложбу у оквиру обиљежавања 130 година од Титовог рођења. Антифашисти су жељели да пригодиним поштанским жигом употпуне филателистичку изложбу у просторијама Савеза 1. децембра. Жиг са Титовим ликом требао је бити у употреби у само у пошти у загребачкој Јуришићевој улици и то на само један дан.

Прочитајте још:  Како се у ствари одиграо инцидент у Подгорици: Пребијени младић није дизао три прста!
Из Хрватске поште навели су да су антифашисти закаснили, јер се пригодни поштански жиг израђује поводом неке годишњице на датум или у мјесецу када је неко рођен или округле годишњице неког догађаја на одређени датум.

– С обзиром на то, да је годишњица рођења Јосипа Броза Тита била у мају, а не у децембру, предлагачи су са захтјевом закаснили – образложили су из Поште.

Из САБА наводе да су пробали да објасне да 130 година од Титовог рођења обиљежавају цијелу годину, а не само један мјесец, те да је жиг саставни дио филателистичке изложбе и користио би се само један у једној пошти. Предсједник САБА Фрањо Хабулин не сматра да одбијеница Хрватске поште има политичку позадину, али да су можда ипак у питању неки други разлози.

Прочитајте још:  Акција Шиптара и Подгорице: Заједно "пакују" оптужбе за Србе?
Коментаришући чињеницу да је Хрватска пошта издала пригодну дописницу за обиљежавање 20 година од загребачког фестивала „Квир“, Хабулин је рекао да није сигуран да су хомосексуалци и партизани у Загребу једнако добродошли.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Модерно је позивати се на људска права, а у складу са тим лакше су одобрили захтјев ЛГБТ заједнице него захтјев за жиг за изложбу поштанских марака са Титовим ликом – додао је Хабулин.

Он је оцијенио да би „алтернативно“ објашњење одбијенице могла бити и диверзија у загребачко пошти у Јуришићевој улици 1941. године коју су извели загребачки комунисти и антифашисти, убивши усташког полицајца, те ранивши пет усташких агената и два њемачка војника и једног официра.

– Ево, ево вам сада… Дигнули сте пошту у ваздух, сада вам не дамо жиг – додао је Хабулин.

Прочитајте још:  НАСА: 5Г мрежа озбиљна претња за метеоролошку прогнозу
Предсједник Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске Јован Вејновић рекао је да га одбијеница Хрватске поште не изненађује додајући да је свјестан друштвене атмосфере у земљи.

– То можда и није став многих људи који сједе у Хрватској пошти. То је став који им је саопштен те је Пошта у складу с општим друштвеним кретањима „логички“ то морала и прихватити – додао је Вејновић.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *