САД обезбеђују Кијеву ново оружје, али руски “торнадо-С” и “лансет” ипак значајно супериорнији

0
сад

Ruski sistem "tornado-s" Olga Sokolova / www.globallookpress.com

Иако САД најављују додатну испоруку оружја Украјини у вредности од 400 милиона долара, укључујући и системе противваздушне одбране НАСАМС и артиљеријски ракетни систем високе мобилности ХИМАРС, Русија може да се ослони на сопствено “далеко моћније” наоружање – самоходни вишецевни систем за лансирање ракета “торнадо-С” и “лансет” дронове камиказе, пише “Јурејжан тајмс”.

Руски војни експерт Јуриј Кнутов је рекао да “ако говоримо о ХИМАРС-у, онда су га руски системи ‘торнадо-С’ са дометом од 120 километара и способношћу да усмеравају сваку ракету појединачно већ претекли. Они су много моћнији од ХИМАРС-а”.

Како преноси индијски сајт који се бави војном анализом, руски медији тврде да је Запад скоро у потпуности исцрпео залихе муниције, што је изазвало забринутост Кијева.

Истовремено, руски званичници и војни експерти оповргли су наводе о испражњеним војним залихама Русије.

Алексеј Леонков, такође војни експерт из Русије, потврдио је за “Јурејжан тајмс” да је у тој земљи повећана производња нових артиљеријских и вишецевних ракетних система.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као и амерички ХИМАРС, руски “торнадо-С” је вишеструки ракетни систем који се користи за гађање удаљених циљева унутар непријатељских територија, али је ХИМРАС инфериоран у односу на свог руског парњака.

На пример, амерички “М142 ХИМАРС” може да испали шест ракета од 227 милиметара вођених ГПС-ом које максимално достижу 80 километара и прецизне су у кругу од пет до десет метара.

Системи руских копнених снага “9А54 торнадо-С”, са друге стране, могу да испале дванаест ракета од 300 милиметара на 120 километара са истом прецизношћу као ХИМАРС. Осим тога, припрема за лансирање у систему “торнадо-С” траје само три минута, што га чини много бржим и ефикаснијим, закључује “Јурејжан тајмс”.

Прочитајте још:  ЦИА има доказе да су њени службеници чинили злочине

Позиционирање система “торнадо-С” (домет 120 километара) дуж леве обале Дњепра отежаће ХИМАРС-у са мањим дометом позиционирање дуж десне обале и напад на руске линије снабдевања са Крима, рекао је ветеран индијског ваздухопловства и војни аналитичар Виџендер Ка Такур за Јурејжан тајмс.

Руси се, додаје “Јурејжан тајмс”, поред “торнада” ослањају и на беспилотне летелице “лансет”.

Попут иранских дронова “шахид-136”, руска беспилотна летелица “лансет”, након што лоцира своју мету, експлодира при удару.

У јулу 2022. је објављено је да су Оружане снаге Руске Федерације почеле да користе унапређене “лансет” беспилотне летелице за уништавање пешадије и опреме украјинских трупа.

Трајање лета “лансета” је повећано на један сат, а бојева глава оружја је након модернизације постала моћнија, пише “Јурејжан тајмс”.

Лансет беспилотне летелице користе се и за извиђачке и за офанзивне мисије, прелазе и до 40 километара, а имају модуле интелигенције, навигације и комуникације.

Руски званичници наводе да су “лансет” беспилотне летелице, односно “самоубилачки дронови”, први који имају посебну технологију против ласерског ометања која их чини имуним на многе системе против дронова.

“Ни најновије ласерско оружје не може да оштети дронове камиказе ‘лансет’ због уграђене заштите од ласера. Готово је немогуће пресрести и уништити га. Овог оружја се прибојавају и они који поседују најновије ласерско оружје против дронова”, рекли су стручњаци руске компаније “Ростех”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *