КОНГРЕС ЛИДЕРА СВЕТСКИХ И ТРАДИЦИОНАЛНИХ РЕЛИГИЈА: Антихристово средство за уједињење свих у духу лажи -1. део

0
религија

https://religions-congress.org/

Конгрес лидера светских и традиционалних религија је јединствени међуверски форум који окупља глобалне верске, културне и политичке лидере, сваке три године у Астани, Казахстан.

КОНГРЕС ЛИДЕРА СВЕТСКИХ И ТРАДИЦИОНАЛНИХ РЕЛИГИЈА 

https://religions-congress.org/en

НАСТАНАК КОНГРЕСА

По први пут, Конгрес вођа светских и традиционалних религија сазван је 23-24. септембра 2003. године на иницијативу првог председника Републике Казахстан Нурсултана Абишевича Назарбајева. Говорећи 13. фебруара 2003. на Међународној конференцији мира и сагласности, која је одиграла важну улогу у зближавању религија, култура и народа и у којој су учествовали представници хришћанских, муслиманских, јеврејских организација, Елбаси је апеловао на представнике свих вера са иницијативом да се у Казахстану одржи Конгрес светских лидера и традиционалних религија. Представници Римокатоличке цркве међу првима су подржали идеју Конгреса током посете председника Казахстана Ватикану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ЦИЉЕВИ КОНГРЕСА: тражење заједничких људских обележја у светским и традиционалним облицима религија; функционисање сталне међународне међуверске институције за дијалог вера и доношење договорених одлука.

ГЛАВНИ ПРИОРИТЕТИ КОНГРЕСА: успостављање мира, хармоније и толеранције као непоколебљивих принципа људског постојања; остваривање међусобног поштовања и толеранције између религија, конфесија, нација и етничких група; спречавање употребе верских осећања људи за ескалацију сукоба и непријатељстава.

ЦИЉЕВИ КОНГРЕСА: јачање традиција међурелигијског и међуконфесионалног дијалога у виду међурелигијских конгреса; стварање сталног органа Конгреса за координисану, објективну и компетентну припрему идеологије и концепције будућих конгреса; сарадња и интеракција са свим међународним организацијама и структурама у циљу промовисања дијалога између религија, култура и цивилизација; проширење дијалога између представника различитих култура и религија уз укључивање представника секуларних и верских медија, омладинских удружења, научне и креативне интелигенције; продубљивање и јачање међусобног разумевања и поштовања међу верским заједницама; развој културе толеранције и међусобног поштовања као противтеже идеологији мржње и екстремизма; спречавање распрострањености теза о „сукобу цивилизација“, изражених у супротстављању религија и даљој политизацији теолошких спорова, као и покушајима дискредитације једне религије другом; промовисање глобалног дијалога међу цивилизацијама, културама и религијама.

ХРОНОЛОГИЈА КОНГРЕСА На досадашњих шест конгреса лидера светских и традиционалних религија у Астани, одржаних 2003, 2006, 2009, 2012, 2015. и 2018. године, присуствовали су лидери и истакнути представници свештенства из ислама, хришћанства, јудаизма, будизма, шинтоизма, таоизам и других традиционалних религија. На дијалошким платформама Конгреса води се богат и конструктиван разговор о духовном зближавању верских заједница, услед чега су усвојени заједнички завршни документи међурелигијског самита – Декларације и апели упућени грађанима, народима и владама земље света.

Дневни ред VII Конгреса вођа светских и традиционалних религија  14-15. септембар 2022, Нур-Султан (Астана)

Пленарна седница VII Конгреса поглавара светских и традиционалних религија „Улога вођа светских и традиционалних религија у духовном и друштвеном развоју људске цивилизације у периоду после пандемије“.

Сесија бр. 1. Улога религија у јачању духовних и моралних вредности у савременом свету.

Сесија бр. 2. Улога образовања и веронауке у поштовању суживота религија и култура и у јачању мира и слоге.

Сесија бр. 3. Допринос верских вођа и политичара у промовисању глобалног међурелигијског дијалога и мира, сузбијању екстремизма, радикализма и тероризма.

Прочитајте још:  Сале Коларевић: НЕЋЕМО ПАПУ У СРБИЈУ

Сесија број 4. Допринос жена благостању и одрживом развоју савременог друштва и улога верских заједница у подршци друштвеном статусу жена.

ДЕКЛАРАЦИЈА VII КОНГРЕСА ЛИДЕРА СВЕТСКИХ И ТРАДИЦИОНАЛНИХ РЕЛИГИЈА

Ми, учесници VII Конгреса – духовни лидери светских и традиционалних религија, политичари, шефови међународних организација, вођени нашом заједничком жељом за праведним, мирним, сигурним и просперитетним светом, потврђујући значај заједничких вредности у духовном и друштвеном развоју човечанства, препознајући неопходност супротстављања и превазилажења нетолеранције и говора мржње, ксенофобије, дискриминације и сукоба на основу етничких, верских и културних разлика, поштујући богатство верске и културне разноликости, схватајући да дела милосрђа, саосећања, милосрђа, правде и солидарности доприносе зближавању народа и друштава, препознавање вредности образовања и духовности за лични и међурелигијски развој потврђујући значај улоге и права жена у друштву, наводећи да материјална неједнакост доводи до незадовољства, друштвених тензија, сукоба и кризе у нашем свету, препознајући важност суочавања са глобалним изазовима у нашем постпандемијском свету, укључујући климатске промене, сиромаштво и глад; организовани криминал, тероризам и дроге, најоштрије осуђујући екстремизам, радикализам и тероризам који доводе до верског прогона и подривања људског живота и достојанства, осуђујући стварање жаришта међудржавних и међународних тензија у свету, изражавајући озбиљну забринутост због глобалног повећања броја миграната и избеглица којима је потребна хуманитарна помоћ и заштита, изражавајући чврсту жељу да допринесе стварању услова за дијалог и помирење између сукобљених страна, схватајући хитну потребу да духовни и политички лидери раде заједно у суочавању са изазовима нашег света, поздрављајући све међународне, регионалне, националне и локалне иницијативе, посебно напоре верских вођа да промовишу међурелигијски, међукултурни и међуцивилизацијски дијалог, изражавајући намеру да се у постпандемијском периоду интензивира сарадња између верских заједница, међународних, националних и јавних институција и невладиних организација, потврђујући рад конгреса поглавара светских и традиционалних религија као међународне платформе  међурелигијског дијалога за представнике многих религија, конфесија и вероисповести, указујући на могућност конгреса поглавара светских и традиционалних религија за предузимање даљих конкретних корака на ширењу међурелигијског интеркултуралног и међуцивилизационог дијалога,

ДОШЛИ СМО ДО ЗАЈЕДНИЧКОГ СТАВА И ИЗЈАВЉУЈЕМО СЛЕДЕЋЕ:

 1. Уложићемо све напоре да Конгрес вођа светских и традиционалних религија настави своје редовне активности у корист мира и дијалога између религија, култура и цивилизација.
 2. Изјављујемо да у условима постпандемијског развоја света и глобализације процеса и безбедносних претњи, конгрес вођа светских и традиционалних религија игра важну улогу у спровођењу заједничких напора на јачању дијалога у име мира и сарадње, као и унапређење духовних и моралних вредности.
 3. Препознајемо да се негативне последице пандемијске болести могу превазићи само заједничким напорима, заједничким радом и међусобном помоћи.
 4. Уверени смо да покретање било каквог војног сукоба, стварање жаришта напетости и конфронтације, изазива ланчане реакције које нарушавају међународне односе.
 5. Сматрамо да екстремизам, радикализам, тероризам и сви други облици насиља и ратова, без обзира на њихове мотиве и циљеве, немају никакве везе са аутентичном религијом и морају бити најоштрије одбачени.
 6. Снажно апелујемо на националне владе и овлашћене међународне организације да пруже свеобухватну помоћ свим верским групама и етничким заједницама које су биле изложене кршењу права и насиљу од стране екстремиста и терориста као последица ратова и војних сукоба.
 7. Позивамо светске лидере да напусте сваку агресивну и деструктивну реторику која води дестабилизацији света и да престану са сукобима и крвопролићем у свим деловима нашег света.
 8. Позивамо верске вође и истакнуте политичке личности из различитих делова света да неуморно развијају дијалог у име пријатељства, солидарности и мирне коегзистенције.
 9. Залажемо се за активно укључивање лидера светских и традиционалних религија и истакнутих политичких личности у процес решавања сукоба ради постизања дугорочне стабилности.
 10. Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.
 11. Позивамо на подршку практичних иницијатива за спровођење међурелигијског и међуконфесионалног дијалога, зарад изградње социјалне правде и солидарности за све народе.
 12. Солидарни смо са напорима Уједињених нација и свих других међународних, владиних и регионалних институција и организација, промовишући дијалог међу цивилизацијама и религијама, државама и нацијама.
 13. Препознајемо важност и вредност Документа о људском братству за светски мир и заједнички живот између Свете Столице и Ал-Азхар Ал-Шарифа (усвојила Генерална скупштина УН у резолуцији А/РЕС/75/200 од 21. децембра , 2020.), и Декларацију из Меке (усвојена у Меки у мају 2019.), која позива на мир, дијалог, међусобно разумијевање и узајамно поштовање међу верницима за опште добро.
 14. Поздрављамо напредак који је глобална заједница остварила у области науке, технологије, медицине, индустрије и другим областима, али ипак истичемо важност њиховог усклађивања са духовним, друштвеним и људским вредностима.
 15. Схватамо да друштвени проблеми често гурају људе на екстремне ставове и поступке и позивамо све државе света да обезбеде адекватне услове за живот својим грађанима.
 16. Примећујемо како људи и друштва који одбацују важност духовних вредности и моралних смерница подложни су губитку хуманости и креативности.
 17. Позивамо светске политичке и пословне лидере да се усредсреде на превазилажење неравнотежа у развоју савремених друштава и да смање јаз у благостању различитих сегмената становништва и различитих земаља света.
 18. Уочавамо позитиван утицај дијалога између лидера светских и традиционалних религија на друштвено-политичке процесе у државама и друштвима, доприносећи очувању мира.
 19. Полазимо од непроменљиве чињенице да је Свевишњи створио све људе једнакима, без обзира на њихову расну, верску, етничку или другу припадност или друштвени статус, па стога поштовање једних према другима и међусобно разумевање лежи у основи сваког верског учења.
 20. Позивамо политичке и јавне личности, новинаре и блогере да се, признајући слободу говора, чувају верског уопштавања и да екстремизам и тероризам не поистовећују ни са једном нацијом или вером, као и да не користе религије у политичке сврхе.
 21. Залажемо се за повећање улоге образовања и верске формације, посебно међу младима, у јачању поштовања коегзистенције религија и култура и разоткривању опасних псеудорелигијских предрасуда.
 22. Посебну пажњу посвећујемо значају јачања институције породице.
 23. Залажемо се за заштиту достојанства и права жена, побољшање њиховог друштвеног статуса као равноправних чланова у породици и друштву, као и подстицање њиховог укључивања у мировне процесе у културним и верским срединама.
 24. Уочавамо неизбежност глобалног дигиталног развоја, као и значај улоге верских и духовних вођа у интеракцији са политичарима у решавању проблема дигиталне неједнакости.
 25. Поштујући слободу изражавања, настојимо да развијамо дијалог са медијима и другим институцијама друштва како бисмо разјаснили значај верских вредности за унапређење верског знања, међурелигијског склада и грађанског мира, као и да развијамо општу толеранцију према религије.
 26. Апелујемо на све људе вере и добре воље да се уједине у овом тешком времену и допринесу обезбеђењу безбедности и хармоније у нашем заједничком дому – планети Земљи.
 27. Обраћамо се молитви у знак подршке свим људима добре воље на планети који дају значајан допринос ширењу међуцивилизацијског, међурелигијског и међународног дијалога зарад просперитетнијег света.
 28. Позивамо на подршку делима милосрђа и саосећања у регионима погођеним војним сукобима, као и природним катастрофама и катастрофама које је проузроковао човек.
 29. Позивамо на солидарност у подршци међународних организација и националних влада у њиховим напорима да превазиђу последице пандемије ковида.
 30. Потврђујемо да је сврха конгреса и ове декларације да усмере савремене и будуће генерације човечанства у промовисању културе међусобног поштовања и мира; доступан за употребу у јавној управи било које земље у свету, као и од стране међународних организација, укључујући институције УН.
 31. Задужујемо секретаријат конгреса да изради концепт развоја конгреса поглавара светских и традиционалних религија као глобалне платформе међурелигијског дијалога за 2023-2033.
 32. Афирмишемо улогу Републике Казахстан као ауторитативног и глобалног центра међуцивилизацијског, међурелигијског и међуверског дијалога.
 33. Захваљујемо Републици Казахстан и председнику Касиму-Жомарту Токајеву на сазивањуVIIконгреса вођа светских и традиционалних религија, на њиховим хуманитарним иницијативама и доприносу обнови и напретку, миру и слози.
 34. Захваљујемо се Републици Казахстан на одличној организацији конгреса, а народу Казахстана на срдачности и гостопримству.
 35. Потврђујемо наш колективни интерес за наставак активности конгреса лидера светских и традиционалних религија и намеру да сазовемо следећиVIIIконгрес 2025. године у главном граду Републике Казахстан, Нур-Султану.
Прочитајте још:  Нема тестамента митрополита Амфилохија, само његова приватна порука једном бизнисмену

* * *

Ову Декларацију усвојила је већина делегата VII Конгреса вођа светских и традиционалних религија и преноси се властима, политичким лидерима и верским личностима широм света, релевантним регионалним и међународним организацијама, организацијама цивилног друштва, верским удружењима и водећим стручњацима. Такође ће бити дистрибуиран као званични документ 77. заседања Генералне скупштине УН.

Принципи садржани у актуелној Декларацији могу се ширити на свим регионалним и међународним нивоима, ради разматрања у свим политичким одлукама, законодавним нормама, образовним програмима и медијима у свим заинтересованим земљама.

НЕКА БУДУ БЛАГОСЛОВЕНЕ НАШЕ ТЕЖЊЕ

И НЕКА СЕ МИР И ПРОСПЕРИТЕТ

ДА СВИМ НАРОДИМА И ЗЕМАЉАМА!

РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН

НУР-СУЛТАН

 1. СЕПТЕМБАР 2022. ГОДИНЕ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *