Немачка привреда је толико здрава да свака четврта фирма размишља где да се пресели!

0
немачка

Фото ЕПА ЕФЕ - И.К.

Немачка наставља да тоне и да живи на рачун уштеде!

Једна од четири немачке компаније размишља о пресељењу производње у другу државу због последица енергетске кризе, изјавила је извршна директорка Федерације немачке индустрије Тања Гонер.

“Високе цене енергије и слабљење привреде погађају Немачку пуном снагом и стављају велики терет на наше компаније у поређењу са другим међународним локацијама. Свака четврта немачка фирма размишља о премештању производње у иностранство”, навела је Гонер за лист “Велт ам Зонтаг”.

Извршни директор Удружења хемијске индустрије Волфганг Гросе Ентруп каже да је због високих цена енергената посебно погођена хемијска индустрија.

“Без зауздавања цена, влада намерно прихвата деиндустријализацију”, упозорио је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поручио је да, уколико хемијска индустрија пропадне, иста судбина чека и друге гране привреде што би могло да буде “нокаут за Немачку као пословну локацију”.

Немачки лист наводи да се предузећа суочавају са низом проблема, укључујући високе цене енергије, поремећаје у ланцу снабдевања, па чак и накнадне потресе због начина на који се Кина обрачунава са пандемијом вируса корона.

Велики ризик за индустрију Немачке предстаља и амерички Закон о смањењу инфлације, који предвиђа око 430 милијарди долара помоћи појединим секторима америчке привреде, укључујући и ауто-индустрију. ЕУ тврди да овај закон негативно погађа европске произвођаче аутомобила, пошто даје специјалне пореске олакшице америчким произвођачима које њихове производе чине конкурентнијим.

Бројни званичници, дипломате и министри јавно и приватно су осудили потезе Америке. Немачко министарство економије недавно је упозорило да једнострани потез САД захтева сличан одговор Европске уније.

“Мораћемо да одговоримо, на начин који истиче нашу снагу”, саопштено је из Министарства.

Прочитајте још:  Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

Додају да су немачкој индустрији, поред субвенција, потребне и бројне структурне реформе.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *