Живот пчела све краћи, а шта то значи за нас?

0
пчела

Пчеле (Фото: Pixabay)

Ново истраживање је показало да је животни век медоносних пчела смањен за готово 50 одсто у последњих 50 година, као и да је једна од десет врста дивљих пчела суочена с изумирањем.

Животни век пчела је значајан за будућност човечанства, јер без њих и других опрашивача је немогуће узгајати већину усева и производити храну за људе.

Угинуће пчела је било посебно изражењу у Америци током зиме 2006./2007. године када су комерцијални пчелари изгубили 90 одсто колонија, а слична ситуација је забележена у Канади, Аустралији, Белгији, Француској, Холандији, Грчкој, Италији, Португалу, Шпанији, Немачкој, Финској и Пољској.

Нешто касније, током хладне зиме 2012./2013. године угинуло је 29 одсто колонија пчела у Великој Британији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аутори истраживања с Универзитета Марyланд користили су математичко моделирање како би показали да краћи животни век пчела може довести до масовног изумирања колонија. Према њиховим подацима, од 1969. године је животни век пчела у Америци пао с 34 дана на само 18 дана.

 

Оне су можда ослабљене новим генерацијама пестицида који нису постојали пре 50 година, преноси Кликс. Полен којим пчеле хране своје ларве је често контаминиран пестицидима, а то би могло погоршати њихову ситуацију, јер су изложене малом дозама високо токсичне групе пестицида званих неноникотиноиди, што смањује њихову отпорност на болести.

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *