Гренел: Преговори Београда и Приштине се распадају

0
гренел

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренел је рекао да је Аљбин Курти одбио сваку идеју коју су му Американци понудили и изразио носталгију за временом када је приштински преговарачки тим предводио Хашим Тачи

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине у администрацији бившег америчког председника Доналда Трампа, Ричард Гренел, оценио је данас да се преговори распадају јер се, како је рекао, Стејт департмент договара са Европљанима и изразио уверење да је у том процесу неопходно вођство САД.

Он је оценио да када се Европљанима препусти вођство, добија се много приче, а мало акције и истиче да је неопходно да “амерички лидери поведу” и да имају поверење обе стране.

Гренел је, у интервјуу за РТС, премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија означио као некога ко одбија све идеје, те није од користи.

“Он је одбио сваку идеју коју су му Американци понудили. Сада одбија и идеје које нуде Европљани. Чак и Бајденова администрација мора да га критикује. И ја мислим да он не служи свом народу. Не помаже у овој ситуацији. Недостаје нам Тачи ових дана”, рекао је Гренел.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да амерички систем види све што Курти одбија.

Одговарајући на питање шта Куртију даје толику снагу, да може да се супротстави свима који учествују у разговорима, наводи да он то не би назвао снагом, те да је он “господин Не”.

“Он само говори ‘не’, он је ‘господин Не’. Ако се вратите идејама Била Клинтона или Барака Обаме, он одбија све идеје које су Американци понудили. Амерички систем то види. Коначно у Америци долазимо до закључка и то на обе стране да Курти Американцима није од користи”, рекао је Гренел.

Прочитајте још:  Школе без мобилних

Упитан како коментариште то што би неки српски лидер или представник био кажљен да тако поступи, а Куртију се ништа не дешава, Гренел је казао да ради у приватном сектору и да ствари посматра споља.

“Али док сам био у Трамповој администрацији ми смо се према Куртију понашали веома тврдо. Неки би рекли да сам претеривао. Чак да нисам био фер. Ја мислим да јесам био фер. Да сам имао увид у политике и видео ко је спреман да покрене ствари напред. Нико не мисли да је ово лак процес, тешко је, али обе стране морају да се покрену”, рекао је Гренел.

Он је казао да интерес САД за овај регион није онакав као у време Трампове администрације и да мисли да је Бајденова политика да се све препусти Европљанима, а да су Европљани потребни Америци.

“Док сам био изасланик ја сам прилично редовно обавештавао Париз и Берлин. Нисмо се усклађивали са ЕУ и Бриселом и у праву су они који то говоре. Али са Берлином и Паризом сам блиско сарађивао јер сам веровао да ако радиш са Немцима и Французима онда ће они да се координишу са Бриселом, препустимо то њима”, рекао је Гренел.

Упитан како види потенцијал економских односа САД и Србије, Гренел је рекао да у Србији економија расте.

“Овде има енергије, можда је ви не осећате јер живите овде, али када дођете однекуд, када Американци овде дођу они осете ту невероватну енергију. Не осетите то у другим местима у региону, али у Србији осетите. Надам се да ћемо довести много америчких инвеститора, морамо ствари да покренемо кроз велико пријатељство Америке и Србије”, казао је он.

Прочитајте још:  Американци блокирали пријем тзв. Косова у Савет Европе

Напоменуо да је јавно подржавао Хашима Тачија који је, према његовим речима, као преговарач “разумео да мора да попусти да би кренули напред”.

“Врло је ружно оно што су му Европљани урадили”, рекао је Гренел и изразио незадовољство због тога што се Тачи нашао пред Специјалним судом у Хагу.

Навео је и да су у Трамповој администрацији мислили да “седење за столом и причање о политици не води никуда” и да су желели економски развој, што би “покренуло ствари”.

“Урадићу све што Трамп буде тражио од мене”

Гренел је рекао да подржава Доналда Трампа, да је срећан што ће се Трамп кандидовати 2024. године, да мисли да је он био највећи председник у новијој америчкој историји и да амерички Срби треба да гласају Трампа.

“Урадићу све што буде тражио од мене. Мислим да ће бити невероватно успешан јер ће се усмерити на економију. Спустиће цену нафте, обориће инфлацију. То ће утицати на цео свет. Свету треба неко попут Трампа”, рекао је Гренел.

Он је додао да не верује “да би било рата у Украјини” да је Трамп председник.

“Мислим да он зна да окрене телефон, зна шта је тешка дипломатија, он разговара директно са људима. Видели сте шта је урадио са Северном Корејом. Он је био спреман да подигне слушалицу и позове председника Путина. Он се не боји преговарања. А то је оно што нам је потребно у америчком врху”, рекао је Гренел.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *