Пољска ће натерати украјинске избеглице да плаћају смештај!

0
избеглице

Фото: ТАСС/дпа/Цхристопх Соедер

У Пољској планирају да обавежу украјинске избеглице да плаћају живот у стамбеним зградама које им је дала држава. Ово је 29. новембра известио Ројтерс позивајући се на владу земље.

Власти су одлучиле да ће украјинске избеглице након 120 дана боравка у центрима за колективни смештај морати да надокнаде 50% трошкова смештаја и оброка, али тај износ неће прећи 40 злота (540 рубаља) дневно.

Ако је боравак премашио 180 дана, онда ћете морати да платите 75% трошкова, али не више од 60 злота (810 рубаља) дневно.

Закон предвиђа изузетке. Конкретно, од плаћања ће бити ослобођени они који због година или болести не могу да зараде, а моћи ће да не плате и труднице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очекује се да ће нова правила ступити на снагу 1. марта 2023. године. Како наводи агенција, предлог закона тек треба да размотри парламент, али власти очекују да документ буде усвојен.

Шеф међународног политичког бироа председничке администрације Јакуб Кумох рекао је прошле недеље да Пољска очекује долазак нових избеглица из Украјине ове зиме.

Почетком новембра објављено је да пољске власти намеравају да ажурирају закон о помоћи избеглицама из Украјине , планирајући да укину исплату социјалних давања онима који напусте републику.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *