Вучић: Разумите да на Косову све ври, шта је следеће?

0
вучић

вучић

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем. До састанка долази након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти именовао Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак, а Рада Трајковић ће бити његова саветница.

“Све што сам рекао о Куртију мислим. Нисам ни луд, ни пијан, ни блесав, али сам указао на све оно што се дешавало од почетка године и како се постепено урушавала свака врста могућности за нормалан договор са Приштинском страном. У јануару смо имали референдум о томе да се Србија изјасни да ли жели да има независно правосуђе. Тада су нам рекли из Приштине да не можемо да изађемо на референдум, што се раније никада није дешавало. Разумите да ситуација на КиМ ври, јер су Срби понижени два пута”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је потом Квинта рекла да ће на изборима све бити у реду, и да је то демократско право, а, према његовим речима, уследила је забрана српских избора на КиМ, чиме је укинуто око 60 хиљада гласова. Он је подсетио и на пресуду Тодосијевићу за вербални деликт, те на противзакониту изградњу база специјалне полиције тзв. Косова на северу у Лепосавићу.

“И када сам добио изборе са разликом од милион и шесто хиљада разлике, па су схватили да ни Куртијево отетих 60 хиљада гласова није могло да им помогне, онда су издали једно саопштење веома оштро у којем су рекли да осуђују што српској заједници није омогућено гласање, да се наредног дана тог саопштења нико не би сећао. Тако је почело да се заграва, ситуација на северу КиМ ври”, додао је он.

Прочитајте још:  Председник Србије Вучић подржао је Русију на необичан начин

“Онда смо имали причу о личним картама, па су измислили тему таблица. Сваког дана су понављали и на Берлинском самиту, да никада неће формирати ЗСО, а ни то није било довољно, па су сменили Ненада Ђурића противзаконито. Онда хоће у Скупштину да уведу послушнике “са дна каце”, да би укинули српски језик и дали легитимитет војсци тзв. Косова. Имаш ти право да у владу уведеш кога хоћеш, али моје питање је што обмањују цео свет да су то представници Срба. Директно рушите све демократске принципе. Шта је следеће? Добили смо одговор да је довољно са обе стране. Доста је са тиме обе стране јер ми нисмо урадили ништа. Девет месеци нас оптужују да ћемо некога да нападнемо у региону и девет месеци се види да су лагали и нема извините”, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је цитирао, како каже, једног европског политичара који му је рекао: “Сад је доста са стране!”, рекавши да се нада да ће ова изјава данас бити гласнија.

О заобилажењу санкција преко Србије

“Преко територије Србије нико не може да прави тзв. заибилажење санкција, јер се ми не бавимо криминалом, нити нам је потребан екстра профит, зато смо и реаговали када је долазило до реекспорта одређених роба и заобилажења санкција”, указао је председник Србије.

Вучић је рекао да је упознао Вархељија са виђењем ситуације на КиМ, као и да је добро разумео примедбе које му је европски комесар упутио по питању усаглашавања са спољном политиком ЕУ.

“Вархељи ми је рекао да је веома важно да Србија буде заступљена на самиту, не видим смисао да будемо у Тирани, али сам спреман да разговарам. Није то питање моје сујете, није ми порблем да размотрим одлуку још једном, да поништим своју одлуку, ако постоји неки смисао”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  22 ГОДИНЕ ОД СТРАВИЧНОГ МАСАKРА У KАФИЋУ ПАНДА У ПЕЋИ: Изрешетано 6 српских гимназијалаца, још се не зна ко их је убио

Он је додао да ће одлуку донети у наредним данима, али, како је рекао “моје питање је шта је следеће, јер они се ничим не баве осим хиперпродукцијом напада на све што је српско”.

“Је л ви разумете да ми треба буквално да се породимо кад одемо у Брисел, да би убацили реченицу да све потписано у прошлости треба да се примењује. Ово знају сви у ЕУ, само имају једну чланицу која је најострашћенија и која је увек уз тзв. Косово и која “мора да чува своје чедо”. Ако је ово био једини начин да ја нешто покренем, ја сам срећан. Мени је ово последњи мандат”, рекао је Вучић.

Вархељи: Једино решење чланство у Унији

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, рекао је да је срећан када дође у Београду и додао да су прошли месеци доказали да се велике ствари дешавају у процесу прикључења ЕУ.

“Процес проширења је један од три приоритета лидера ЕУ, а то је разлог зашто идуће недеље имамо самит у Тирани, где ће наши лидери доћи да разговарају о региону. Потребна нам је Србија, лидер Србије који ће седети за столом. Не морам да говорим колика је пажња јавности сада, када је реч о односима ЕУ и Србије”, рекао је Вархељи.

Он је подсетио да је сада огромна пажња усмерена на односима ЕУ и Србије. Украјина је показала да је једина шанса за мир чланство у ЕУ, рекао је Вархеји и поручио да је потребан заједнички рад на заједничким изазовима.

“Морамо заједно да радимо на дугорочним стратешким везама, заједно да делујемо, када имамо заједничке изазове, а можда и када изазови нису заједнички. У јуну су лидери потврдили једногласну посвећеност перспективи чланства за цео Балкански регион, јер за нас то није само геополитички приоритет, већ је то основна фундаметална веза за цео континент”, рекао је.

Прочитајте још:  Епархија рашко-призренска: Насиље над Србима је свакодневица живота на КиМ

Он је додао да не може да крије чињеницу да рат у Укрјини утиче много више на процес придруживања, јер како је рекао “потребно нам је да Србија помогне, да буде на нашој страни и да нам помогне да на прописан начин спроведемо санкције. Зато поздрављам поруку председника да ће нам помоћи да спроведемо санкције”.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *