Летонија позива НАТО да дозволи Украјини ударе унутар руске територије

0
нато

(фото:Белта)

Летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс позвао је НАТО да дозволи Украјини да изводи нападе унутар руске територије, додајући да алијанса не треба да се плаши одговора Москве. Бела кућа се опирала слању пројектила Кијеву са дометом који могу да погоде циљеве унутар Русије.

Током интервјуа на маргинама самита НАТО-а у Румунији, Ринкевичс је изјавио „[требало би да дозволимо Украјинцима да користе оружје за гађање ракетних локација или ваздушних поља са којих се те операције покрећу“. Савезници „не треба да се плаше“ ескалације из Москве, додао је он.

Иако Бела кућа није јавно рекла Кијеву да не може да гађа руску територију, у мају, председник Џо Бајден је рекао, „нећемо Украјини слати ракетне системе који гађају Русију“.

Међутим, Бајденова администрација је изричито одобрила нападе на полуострво Крим, украјинску територију коју је Русија анектирала 2014. Кремљ је оштро реаговао на низ напада на Криму, укључујући уништавање великих делова украјинске електричне мреже.

Украјина тражи војни тактички ракетни систем (АТАЦМС) са дометом од скоро 186 миља. До сада је Бела кућа била спремна да Кијеву шаље само муницију домета од 50 миља. Украјина је понудила да Бајденова администрација контролише избор циљева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У јуну је руски министар спољних послова Сергеј Лавров запретио да ће Русија припојити још украјинске територије ако Кијев добије оружје већег домета. „Што је већи домет наоружања које ћете испоручивати, то ћемо даље померати границу наше територије“, рекао је он.

У интервјуу за Блумберг у уторак на самиту НАТО-а у Букурешту, италијански министар спољних послова Антонио Тајани упозорио је на директну конфронтацију са Русијом. „Не желимо проблеме са другим земљама“, рекао је, „нисмо директно у опасности“.

Прочитајте још:  Вучић потврдио притвор бившем генералу СБУ Наумову у Србији

Он је даље рекао да Италија жели да избегне ескалацију. „Ми смо против ескалације сукоба“, додао је Тајани.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *