Александар Лукашенко је обећао да ће објавити план напада Запада на Русију

0
александар лукашенко

Александар Лукашенко

Александар Лукашенко председник Белорусије рекао је да ће ускоро објавити чињенице о томе како Запад жели да започне рат против Русије.

„Поуздано знамо (у блиској будућности, рекао сам [руском председнику Владимиру] Путину, објавићемо ове чињенице) како је требало да буде после побуне у Белорусији 2020. (ако се ситуација развије и стигну до границе Смоленска). региону, са трупама НАТО-а ће нам одузети власт) да започну рат против Русије из Донбаса“, рекао је он у интервјуу новинарима на маргинама самита ЕАЕУ у Бишкеку.

Белоруски лидер је додао да је основа за напад требало да буде „заузимање страних територија од стране Русије“. „Рат је одатле требало да почне 2021, можда 2022. Русија је радила испред себе. Зато не треба замерити Русији изјаве [бившег председника Украјине Петра] Порошенка, [бивше немачке канцеларке Ангеле] Меркел. Лажне изјаве да је Русија започела рат. Они – Меркелова и Порошенко – желе да покажу своју важност. Да украјинска војска, гле – бори се, пружа отпор једној од најјачих армија света јер „све смо тада преварили у Минску, и цео свет је преварен, и Русија, и тако даље“. Мало и грубо. Не личи на Меркел. Није тачно да су то радили да би обманули. Све је било озбиљно“.

Прочитајте још:  Лавров: Постоје докази да је Пентагон веома забринут за судбину војних лабораторија у Украјини
Председник Белорусије је сигуран да би, уколико би се Мински споразуми спровели, Украјина била интегрална и „не би било рата“.

Коментаришући изјаву Меркелове да су западне земље на преговорима Нормандијске четворке у Минску у фебруару 2015. о решавању сукоба у Донбасу хтеле да преваром добију на времену да ојачају украјинску војску, Лукашенка је признао да је шокиран таквим нападом немачког политичара. Он је подсетио да је тада „цео свет говорио да су коначно направили корак и потписали ове споразуме; Рат је престао, људи су престали да гину. Све ово је позитивно оцењено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако су варали и спремали се за рат, ово је одвратно. А оно што Меркелова данас каже, понављајући Порошенка, је одвратно. Ово је тренд. И желе да буду у томе. Друго, Меркелова не жели да буде окривљена данас у контексту дешавања у Украјини: „Па, ви сте тамо, отишли ​​сте са [тадашњим француским председником Франсоа] Оландом, представљали Европу, а Украјину сте гурнули на погрешно место!“ Она почиње да тражи изговоре. Још једном наглашавам: подло и недостојно. Боље би било седети и не излазити. На овај начин је прецртала све што је урадила за Немачку и за Европску унију. И ми смо то схватили озбиљно. И Русија је то схватила озбиљно. Али, као што видите, погрешили су. Испоставило се да је мали колико и данашњи сви лидери Европе“, навео је белоруски лидер.

Говорећи о украјинској кризи, рекао је: „Ако желите мир, треба да седнете за преговарачки сто и тамо, у тишини, мирно, разговарате о свим питањима: ко шта треба да ослободи – или Русија или Украјина. Ако нема таквих корака, прочитајте: они не желе ове преговоре и разговоре.

Што се тиче руско-белоруских односа, Лукашенко је подсетио да су се он и Путин договорили да се састану у блиској будућности и разговарају о економским питањима.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *