САД: Одлагање преговора, отежава остваривање пуноправног чланства “Косова” у ЕУ!

0
преговора, шоле

Саветник америчког државног секретара Дерек Шоле (www.globallookpress.com © Yin Bogu)

Саветник америчког државног секретара сматра да одлагање преговора отежава остваривање пуноправног чланства Србије, али и тзв. Косова у Европској унији

Виши политички саветник за широки спектар питања америчког државног секретара Ентонија Блинкена Дерек Шоле у интервјуу за „Блиц“ изјавио је да се преговори између Србије и тзв. Косова морају убрзати.

“Не бих желео да стављам тачан датум јер је тешко то урадити када су преговори напети. Ипак, наш поглед је прилично једноставан – преговори се морају убрзати”, рекао је Шоле и додао да нису имали дупле стандарде и да раде све што могу да обе стране нађу заједнички језик.

“Сматрамо да што дуже ово траје, дужи ће и пут бити Косова и Србије у остваривању евроатлантских аспирација, али и пуноправног чланства у Европској унији”, јасан је Блинкенов саветник.

Дерек Шоле је рекао и да САД у потпуности подржавају све што ЕУ ради на ову тему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Понављам, ово су преговори – нешто што је било представљено на почетку не мора да буде нужно и на крају”, изјавио је Шоле и додао да су све до сада радили да подрже процес, али да “очекујемо од обе стране да се хитно укључе, покажу флексибилност и добру вољу током преговора”.

Саветник америчког државног секретара осудио је насиље у општинама на северу Косова и јасно рекао да такве околности само потврђују њихов став да би заказане изборе у четири српске општине требало одложити.

“Свакако да смо били забринути због насиља у уторак на северу Косова у Зубином Потоку и Северној Митровици. Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховеније је био веома јасан. Сматрамо да нико не треба да прибегава насиљу и застрашивању, али ни употреби експлозива. Такве околности само додатно потврђују наш став да би заказане изборе требало одложити. Сматрамо да избори на северу Косова не би допринели миру и стабилности”, рекао је Шоле у интервјуу за “Блиц”.

Прочитајте још:  Прљав посао са тоталним последицама: после НАТО агресије у Србији много оболелих од рака - Срби умиру на стотине

Коментаришући одлуку Србије да не уведе санкције Русији, Шоле је рекао да су захвални што је Србија у међународним институцијама осудила руски рат у Украјини.

Међутим, “уколико Србија жели да оствари своју амбицију и буде и даље интегрисана у Европи, врло је једноставно – мора да буде усаглашена о питању Русије и Украјине. То би била наша порука”, закључио је Дерек Шоле.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *