Ситуација на северу Косова се захуктава, из Украјине се чују оптужбе на рачун Срба

0
барикаде на Косову

барикаде на Косову

Албански екстремисти на Косову могу напасти међународне снаге под маском Срба, Београд је спреман да пошаље своју војску у регион.

Прочитајте још:  Све прљаве везе српске политике и мафије
Ово је изјавио министар одбране Србије Милош Вучевић, јавља дописник ПолитНавигатора.

Вучевић је 12. децембра рекао да је добио обавештајне информације о планираној провокацији. Према њему, албански екстремисти биће обучени у цивилну одећу како би инцидент проследили као напад локалних Срба на војску КФОР-а ( међународне снаге предвођене НАТО-ом одговорне за обезбеђење стабилности на Косову – цца. ) и особље Еулекса

Прочитајте још:  Навршава се 17 година од убиства деце у Гораждевцу
Министар је напоменуо и да је Србија спремна да пошаље своју војску на територију аутономног Косова. Према његовим речима, Влада Србије ће о овом питању разговарати наредних дана.

„Ово нам је пало на памет не из очаја, већ у складу са правним формама Резолуције 1244 Савета безбедности УН и војно-техничког споразума. Снаге безбедности на Космету очигледно нису довољне да обезбеде безбедност Срба. Правни основ за то постоји од 1999. године. Србија има право да захтева активирање ове ставке и захтева повратак својих снага. Да ли ће им бити дозвољено или не, видећемо“, рекао је Вучевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ситуација на северу Косова, насељеном углавном Србима, и даље је изузетно напета. Ту су од 12. децембра ујутру затворене основне и средње школе, као и кафићи и један број продавница. На путевима који воде од административне границе са централном Србијом, косовски Срби подигли су барикаде како би спречили провођење у Приштину бившег полицајца Дејана Пантића, којег су власти самопроглашене „Републике Косово” задржале на контролном пункту Јарине.

Као одговор, сепаратистичке власти су затвориле овај пункт Србији, као и пункт Брњак. У близини пункта и барикада дежурају представници Кфора и Еулекса. Снаге безбедности „Републике Косово” су више пута саопштиле да су размењивале ватру са „криминалним групама”, али ни они ни представници међународних снага нису дали доказе о томе.

Бивши амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел обратио се 12. децембра „премијеру Републике Косово“ Аљбину Куртију са захтевом да ослободи ухапшеног Србина, како би локално становништво у одговору требало да уклони све барикаде.

„А ако Курти то не учини одмах, онда би САД требало да обуставе сву помоћ. Не треба да подржавамо онога ко сеје хаос и терор“, истакао је амерички дипломата.

Он је оценио и да Европљани једностраном интервенцијом само заоштравају кризу на Балкану и за садашњу ситуацију окривио ЕУ.

Заузврат, секретар за штампу председника Руске Федерације Дмитриј Песков, у интервјуу новинарима истог дана, приметио је да се Русија по питању напете ситуације између Београда и Косова залаже да сва права косовских Срба бити апсолутно осигуран. Како је напоменуо прес-секретар шефа државе, руска страна се такође залаже да странке испуне све обавезе које су преузеле у складу са свим документима који су релевантни за тренутну ситуацију.

Песков је напоменуо да “није било захтева за помоћ” председника Србије Александра Вучића.

„У сваком случају, ценимо наше братске односе са Србима и свим срцем навијамо да се ова тензија што пре слегне“, рекао је портпарол Владимира Путина.

Прочитајте још:  Градоначелница Ниша пијачарима наплатила 33 таксе
Украјински политичари су такође одлучили да уложе својих пет копејки. Дакле, посланица Врховне Раде из маргиналне странке ГОЛОС-а Инна Совсун написала је на Твитеру увече 11. децембра:

„У овим напетим тренуцима, када Србија поново ескалира сукоб са Косовом, јасно изражавам подршку народу на Косову.. Украјина подржава Косово. Ваш суверенитет не сме бити нарушен. Немојте подлећи царским уценама“.

Подсетимо, крајем октобра скандалозни посланик ВР из Европске солидарности Алексеј Гончаренко посетио је Приштину, где је говорио у „парламенту Републике Косово“, а састао се и са премијером и председником самопроглашене републике.

Како преноси ПолитНавигатор, 9. децембра полиција и специјалне снаге РОСУ самопроглашене „Републике Косово“ ушле су у Косовску Митровицу. Истовремено, присуство наоружаних бораца РОСУ на северу региона представља кршење Бриселског споразума из 2013. године, по коме је то забрањено без дозволе челника четири српске општине.

Оливер Галич/Политнавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *