Турска најављује рад Турског тока у пуном капацитету

0
турског

Фото: ТАСС / Дмитриј Феоктистов

Рад Турског тока биће у 100 % свог капацитета, изјавио је 13. децембра турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез, преноси лист Сабах .

Турски ток ради скоро пуним капацитетом и нема велике разлике између уговореног капацитета и капацитета цеви“, рекао је он.

Раније, 9. децембра, шеф Гаспрома Алексеј Милер је током радне посете Турској разговарао са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом о испоруци руског гаса овој земљи. Стране су разговарале о снабдевању гасом турским потрошачима и изгледима за стварање гасног чворишта у Турској.

Пре тога, 8. децембра, појавила се информација да Турска намерава да разговара са руском страном о попусту од више од 25 одсто на гас из Руске Федерације. Према мишљењу аналитичара, Анкара на тај начин жели да ублажи притисак на своју националну валуту, лиру, која се ове године показала као једна од најгорих светских валута.

Представник турског председника Ибрахим Калин саопштио је 4. новембра да је република дозволила могућност изградње још једног гасовода за јачање Турског тока у оквиру стварања гасног чворишта у земљи. Представник турског председника је истакао да ће Турска, ако се то догоди, постати не само земља транзита гаса, већ ће постати центар где се одређује тржиште гаса и снабдевање гасом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1. новембра је постало познато да су радови на стварању гасног чворишта интензивирани и да ће се израдити мапа пута до краја 2022. године .

У октобру је руски председник Владимир Путин, током пленарне седнице Руске енергетске недеље, најавио могућност стварања турског енергетског чворишта . Шеф државе је рекао да би Руска Федерација могла да премести изгубљени обим транзита Северним током, по дну Балтичког мора, у Црноморски регион и тако направи главне руте за снабдевање Европе природним гасом преко Турске.

Прочитајте још:  "Бели шлемови укључени у трговину органима"

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *