Лајчак прети: Боље уклонити барикаде политичким договором него булдожером

0
лајчак

Мирослав Лајчак

Лајчак је ситуацију на северу Косова оценио као веома тешку, а атмосферу загрејаном, преноси Коссев.

“Ја сам дипломата и мислим да је много бољи начин уклонити барикаде политичким договором него булдожерима”, рекао је специјални изасланик Европске уније за Западни Балкан Мирослав Лајчак после састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем у Приштини.

„Прошло је тачно недељу дана од кад сам био овде и тада сам вам рекао колико сам срећан што се напокон не бавимо кризама и роковима и да можемо да се фокусирамо на позитивну агенду односа. И ево нас недељу дана касније, имамо кризу, барикаде и веома тешку ситуацију на Северу“, казао је Лајчак.

Он је у краткој изјави медијима испред зграде косовске владе истакао да тренутна ситуација није добра и да тензије не помажу никоме, као и да не можемо да приуштимо да само чекамо да се нешто лоше деси.

Прочитајте још:  Историја грбова Србије – како су се орао и огњила нашли на застави?
Са Куртијем је, каже, имао дуг разговор, али детаље није износио јер је „у сред своје мисије“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лајчак је најавио да ће се срести и са челницима Кфора и Еулекса, како би проценили ситуацију на терену и покушали да нађу могућа решења.

На питање новинара да ли ће тражити од Кфора да уклони барикаде, одговорио је да је он дипломата и да мисли да је боље решење уклањање барикада као резултат политичког договора.

Састанку Лајчака и Куртија присуствовао је и специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Габријел Ескобар. Ескобар је рекао да је косовском премијеру пренео очекивања САД-а о почетку разговора о формирању ЗСО, те изразио наду да ће се тренутна криза решити брзо.

Прочитајте још:  Дачић пред пут у Кину: Kако ћу на изборе кад ме затворе у карантин?
Двојица званичника у среду ће боравити и у Београду, где ће се састати са српским председником Александром Вучићем.

Коссев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *