Што је јача кампања, мањи одзив: У Новом Саду најмање вакцинисане деце ММР вакцином!

0
ммр

(Фото Бета)

Обухват вакцинације деце против морбила, заушака и рубеоле (ММР вакцином) прошле године је у Новом Саду достигао поражавајуће, рекордно ниски и никада гори ниво за популацију – само 24 одсто, пише 021.

То значи да је тек свако четврто дете у граду добило ову вакцину, која спречава враћање болести које су побеђене управо захваљујући имунизацији.

Стручњаци и новосадски лекари су изузетно забринути и апелују да се успостави систем који неће довести до нове епидемије болести, односно до победе антиваксерских покрета над савременом медицином.

Kако у свом новом годишњем извештају о здравственом стању грађана Новог Сада наводе новосадски лекари, стручњаци и епидемиолози Института за јавно здравље Војводине, обухват имунизацијом је опао због јачања антивакциналног лобија, недоследног одговора надлежних на јавне иступе антиваксера, лажних контраиндикација, неусклађености закона у вези са имунизацијом и закона из надлежности министарства просвете и закона о правима пацијената, као и због све присутнијег проблема осипања кадра који је претходно оспособљен за ефикасно спровођење имунизације и замене лекарима који нису едуковани и више су подложни ширењу теорија завере.

Проблем је и у чињеници да поједини педијатри не посвећују довољно времена родитељима који су у дилеми због вакцинације деце, а мањкава је и инспекција која би требало да контролише имунизацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од предвиђених 4.165 деце у Новом Саду, која треба да приме ММР вакцину у другој години живота, исту је добило тек свако четврто, односно укупно 1.015 деце. Накнадним позивањем је дато још 2.476 доза ММР-а.

Прву дозу је добило 1.764 деце, другу дозу њих 676, а тек 18 малишана је примило обе дозе. Ова поражавајућа статистика указује на огроман ризик да ће се ширити болести за које постоји вакцина, а првенствено је реч о малим богињама.

Прочитајте још:  Европска стопа вакцинације три пута мања него у Америци

Обухват вакцинацијом није ни близу 95 одсто ни за једну вакцину, осим БЦГ. Kад је реч о овој вакцини, она се даје у породилишту, односно до навршених 12 месеци у дому здравља, а у односу на 2020. годину обухват овом вакцином је заправо повећан за три одсто – сада износи 99,1 одсто. У породилишту је вакцинисано 3.544 беба, а у дому здравља још 174.

Вакцину против хепатитиса Б (даје се у породилишту и у дому здравља) примило је 89,8 одсто деце, односно 3.369 малишана. Додатним позивањем деце која нису вакцину примила у предвиђеном узрасту вакцинисано је још 205 деце.

Пентаксим, односно петовалентну вакцину против дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља и обољења изазваних Хаемопхyлус Инфлуензе тип Б, у првој години живота примило је 88,1 одсто деце. То је пад са 94,9 одсто, колико је обухваћено 2020. године.

Вакцину против пнеумокока такође је добило мање деце. Обухват је 2020. био 90,8 одсто, али је прошле године опао на 84,6 одсто, наводи се у извештају.

“Уколико нагомилани проблеми у спровођењу имунизације као обавезне законске мере буду и дање решавани на већ устаљен начин, а посебно у ситуацији када смо погођени разорним последицама пандемије новим вирусом корона, постоји могућност да се у наредном периоду региструју и епидемије других заразних болести, чија појава би се могла ефикасно спречити остварењем високих обухвата имунизацијом свим доступним вакцинама”, апелују стручњаци.

У табели можете да погледате колики је обухват вакцинацијом по појединачним вакцинама за 2020. и 2021. годину.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *