Кијев запленио имовину руских православних свештеника

0
свештеника

Wikipedia / Rbrechko

Нове казне значе да ће се седморици свештеника „запленити имовина и да подлежу забрани низа економских и правних активности, као и де факто забрани путовања“.

Украјина је појачала своју кампању против огранка Источне православне цркве који је повезан са Русијом. По налогу председника Владимира Зеленског, седморици високих свештеника из Руске православне цркве биће заплењена имовина и биће им забрањен низ економских и правних активности.

Током свог ноћног видео обраћања у недељу, украјински председник је рекао да су „одлуком Савета за националну безбедност и одбрану Украјине примењене санкције против седам особа“, додајући да његова администрација „чини све да држава агресор нема ниједну везу којом би вукла украјинско друштво“.

Како преноси Ројтерс, нове казне значе да ће се седморици свештеника „запленити имовина и да подлежу забрани низа економских и правних активности, као и де факто забрани путовања“.

Огромна већина Украјинаца припада источним православним црквама, са великим бројем богослужења у парохијама које добијају упутства од Московске патријаршије. Зеленски је 1. децембра најавио да ће Кијев покушати да протера све верске институције које су повезане са Русијом, тврдећи да би тај потез „онемогућио у Украјини рад верских организација које су повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији “.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зеленски је наставио са тврдњом да Руска православна црква представља претњу за украјинску културу, рекавши „никада нећемо дозволити никоме да изгради империју унутар украјинске душе“. Он је додатно осудио Украјинце који настављају да посећују парохије које наводно контролише Русија као да су подлегли „искушењу зла“.

Кијев је спровео низ рација на руске православне парохије и тврди да је открио свештенике који су покушавали да сруше украјинску владу, иако је пружио мало доказа који би подржали такве тврдње. Без обзира на то, Кијев је прошле недеље санкционисао 10 највиших свештеника цркве, сугеришући да су угрозили „суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

Прочитајте још:  ЛНР: Украјинске снаге гранатирале Первомајск, рањен цивил

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *