Русија ће гађати све ракете Патриот послате Украјини

0
русија

(фото:АП)

Русија неће оклевати да бомбардује америчке ракетне батерије Патриот уколико буду распоређене дуж Украјине, рекао је Кремљ, упозоравајући да ће системи бити третирани као легитимни циљеви након извештаја да би Вашингтон ускоро могао да одобри испоруку Кијеву.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изрекао је претњу у среду, недуго након што је Вашингтон пост објавио да се Бела кућа спрема да пошаље Патриоте у Украјину, која је више пута тражила напредни систем противракетне одбране од руске инвазије у фебруару.

Док је Вашингтон раније одбио захтеве за оружје већег домета због забринутости да би га украјинске снаге могле користити за нападе дубоко унутар руске територије, амерички званичници су постепено постали мање забринути због ескалације сукоба. Ипак, компликације повезане са логистиком и обуком и даље представљају проблеме за распоређивање Патриота, како је објаснила Кели Влахос са Института Квинси:

„Обука на Патриоту траје око шест месеци. У америчкој војсци потребна је „линијска батерија“ од преко 90 војника за сталну контролу и команду над системом, што вам даје представу о томе колико је сложен. Цена за сваки систем је око милијарду долара, не укључујући ракете“.

Министарство одбране и даље ради на плановима како да обучава украјинске трупе на Патриоту, наводи Пост, који је напоменуо да ракете можда неће стићи на бојно поље до лета 2023.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Званичници нису понудили јасно објашњење за очигледан изглед ракете Патриот, пошто је Бела кућа месецима тврдила да би такво оружје могло да изазове велику одмазду Москве и да увуче Сједињене Државе у директан сукоб са другом нуклеарном силом. Прошлог петка, Тајмс је известио да је Пентагон дао „прећутно одобрење“ Кијеву да изврши нападе на руској територији, позивајући се на званичника америчке одбране који је рекао да се „страх од ескалације променио“ од почетка рата.

Прочитајте још:  Српско-руски центар “Мајак” и из Бара подржава руску браћу

Руска амбасада у Вашингтону такође је оштро реаговала на извештаје о предстојећем распоређивању Патриота у среду, упозоравајући да би тај потез био „провокативан корак [америчке] администрације” који ризикује „непредвидиве последице”.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *